7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Κέρδη άνω του 1% στη Wall

Κέρδη άνω του 1% στη Wall

Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών ήταν η Πέμπτη στη Wall Street, καθώς η αμερικανική αγορά έχει αφήσει πίσω της τη μεταβλητότητα της περασμένης εβδομάδας που έφεραν οι WallStreetBets, με τους επενδυτές να εστιάζουν εκ νέου στις εξελίξεις της πανδημίας και να αντιδρούν θετικά στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, καθώς και στα θετικά μακροοικονομικά για τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε κέρδη 332,26 μονάδες ή 1,08%, στις 31.055,86 μονάδες, ο γενικός S&P 500 σημείωσε άνοδο 40,94 μονάδων ή 1,07%, στις 3.871,11, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 167,20 μονάδων ή 1,23%, στις 13.777,74.

Στα εταιρικά νέα, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Apple μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Hyundai-Kia για την από κοινού παραγωγή αυτόνομων οχημάτων. Τον Ιανουάριο, η Hyundai είχε αποκαλύψει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone για την παραγωγή αυτοκινήτων.

Η μετοχή της EBay κινήθηκε άνω του 5% μετά τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματά της, ενώ βελτίωσε και την πρόβλεψή της για το πρώτο τρίμηνο του 2021. ταυτόχρονα, κέρδη που ξεπέρασαν το 7% σημείωσε και η μετοχή της PayPal.

Στον αντίποδα η μετοχή της Qualcomm κατέγραψε βουτιά 8%, μετά την ανακοίνωση εσόδων χαμηλότερων των προσδοκιών των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κινήθηκαν καλύτερα τόσο σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί όσο και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιανουαρίου οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 779.000 έναντι των 812.000 που είχαν υποβληθεί την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, την ώρα μάλιστα που οι εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση σε έναν αριθμό γύρω από τις 830.000.

Παράλληλα, οι αυξημένοι ρυθμοί που ακολουθεί η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί τους ερχόμενους μήνες, οδηγώντας σε άρση μέρους των περιορισμών. 

Στο πεδίο του πακέτου τόνωσης στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί προχωρούν το σχέδιο του προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο να αντιπροτείνουν ένα πιο ήπιο πακέτο, ύψους 618 δισ. δολ., το οποίο περιλαμβάνει νέες απευθείας πληρωμές 1.000 σε κάθε πολίτη των ΗΠΑ.