Κέρδη άνω του 1% στη Wall - Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones

Κέρδη άνω του 1% στη Wall - Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones

Άνοδος στη Wall Street με νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, και παρά το νέο υψηλό έτους στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones επέστρεψε στα ρεκόρ με άνοδο 1,35% στις 31.961 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,14% στις 3.925 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 0.99% στις 13.365 μονάδες.

Τα κέρδη, ωστόσο, ήρθαν μετά από ένα εντυπωσιακό comeback συνεδριακά, αφού ο Dow Jones «γύρισε» απώλειες 110 μονάδων, με ισχυρή ώθηση από τους κλάδους της ενέργειας, του βιομηχανικού εξοπλισμού και των χρηματοοικονομικών, για να κερδίσει πάνω από 420 μονάδες.

Ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε να χάνει έως και 1,3%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου δέχονταν ισχυρότατες πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης, κυρίως λόγω της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία άγγιξε νωρίτερα το 1,42%, στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η μετοχή της GameStop κατέγραψε άνοδο άνω του 90% στις απογευματινές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μαζικά μερίδια στην εταιρεία φυσικών καταστημάτων λιανεμπορίου βιντεοπαιχνιδιών, μετά την είδηση αλλαγών στα διοικητικά κλιμάκιά της.

Συγκεκριμένα, η GameStop ανακοίνωσε ότι ο οικονομικός διευθυντής της (CFO) Τζιμ Μπελ θα εγκαταλείψει τη θέση του στις 26 Μαρτίου.

Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+8,2%) και Chevron (+4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-2,7%) και Walmart (-1,6%).

Χτες η ενημέρωση του κεντρικού τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ είχε κατευνάσει προσωρινά τις ανησυχίες των επενδυτών, με τους τρεις δείκτες να διαγράφουν μεγάλες απώλειες, καθώς έδωσε σήμα ότι η Fed θα διατηρήσει τα ποσοστά επιτοκίων χαμηλά και θα συνεχίσει να εκτυπώνει χρήματα όσο χρειάζεται.

Ωστόσο, η νέα άνοδος των αποδόσεων των κρατικών τίτλων σήμερα, με το 10ετές ΗΠΑ να ξεπερνάει το 1,4% εγείρει ξανά ανησυχίες ότι θα απομακρύνει τους επενδυτές από τις μετοχές που «πέταξαν» κατά το ράλι της πανδημίας, επωφελούμενες από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η UBS από την πλευρά της εκτιμά ότι ενδεχόμενη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών δεν θα διακόψει το ράλι των αγορών, αλλά πιθανότατα θα τις οδηγήσει σε «αλλαγή φάσης» κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν μετοχές εταιρειών που έχουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, έναντι εκείνων με τις μεγαλύτερες αξίες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν 4,3% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 923.000 μονάδων τον περασμένο μήνα από 885.000 τον Δεκέμβριο, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πραγματοποιεί άλμα 7 μονάδων βάσης στο 1,42%.