Κέρδη άνω των 150 μονάδων για τον Dow μετά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ, Τραμπ

Κέρδη άνω των 150 μονάδων για τον Dow μετά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ, Τραμπ

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αποτιμούν θετικά τόσο την αναβολή της αύξησης των δασμών στα κινεζικά προϊόντα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 0,52% ή 140 μονάδων και κινείται στις 27.278 μονάδες, ο S&P καταγράφει άνοδο 0,59 και βρίσκεται στις 3.018,17 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 8.218,05 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,6%.

Το θετικό άνοιγμα της Wall Street αντικατοπτρίζει την ικανοποίηση των επενδυτών για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει για δύο εβδομάδες την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, που ήταν προγραμματισμένη για την 1 Οκτωβρίου, ενώ θετικά αποτιμώνται κι οι ανακοινώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δια στόματος Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την επανέναρξη του QE από την 1η Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από την Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο την αγορά ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί. 

Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης, στο αρνητικό επίπεδο του 0,5%, ενώ αμετάβλητα θα παραμείνουν τα βασικά επιτόκια στην παρούσα φάση έως ότου το επίπεδο του πληθωρισμού να «συγκλίνει κοντά -αλλά χαμηλότερα- στο 2%.