Κέρδη άνω των 1.500 μονάδων μετά το χθεσινό κραχ
Wall Street

Κέρδη άνω των 1.500 μονάδων μετά το χθεσινό κραχ

Ισχυρά κέρδη άνω του 7% και για τους τρεις βασικούς δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά το χθεσινό κραχ και τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών για την Wall Street από το 1987, ενώ η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Τραμπ έδωσε περαιτέρω ώθηση στους δείκτες.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύεται κατά 1.530 μονάδες ή 7,31% και κινείται στις 22.749 μονάδες, ενώ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη άνω των 1.000 μονάδων.

Αντίστοιχα, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κερδίζει 7,56% και κινείται στις 2.668 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που καταγράφει άνοδο 7,69% στις 7.755 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, και οι τρεις δείκτες είχαν πραγματοποιήσει «ελεύθερη πτώση» της τάξεως του 10%, σε μια ιστορική βουτιά στον απόηχο του χαρακτηρισμού του νέου κορονοϊού ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ να ανακοινώσει την αναστολή όλων των ταξιδιών από χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ.

«Ανάχωμα» στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς είχε επιχειρήσει να βάλει η Fed, με την ανακοίνωση πως θα «ρίξει» στην οικονομία πάνω από 500 δισ. δολάρια μέσω επαναγοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Βασική εξέλιξη που τροφοδοτεί την αντίδραση της Wall Street σήμερα ήταν η δήλωση της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ότι επίκειται συμφωνία για πακέτο μέτρο στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού. Σε αυτό το κλίμα μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης τα futures και των τριών δεικτών είχαν φτάσει το ανώτατο όριο τους καταγράφοντας άνοδο 5%.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της Apple καταγράφει άλμα σχεδόν 6% δίνοντας σημαντική ώθηση στον Dow, αφότου αναλυτής στην Wells Fargo αναβάθμισε τον τίτλο της.

Παράλληλα, μεγάλα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την έξαρση του νέου κορονοϊού, με τις Delta και United Airlines να ενισχύονται κατά 14% και 9.5% αντίστοιχα, την American Airlines να διαπραγματεύεται στο +9%, ενώ και η JetBlue ενισχύεται κατά 3%.

Ντ. Τραμπ σε Fed: «Μειώστε τα επιτόκια, μας βάζετε σε μειονεκτική θέση»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον επικεφαλής της Fed να προχωρήσει στην μείωση των επιτοκίων με στόχο να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες, ενώ κατηγόρησε τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ πως βάζει την αμερικανική οικονομία σε μειονεκτική θέση.

Αναλυτικότερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «η Fed πρέπει επιτέλους να μειώσει τα επιτόκιά της, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες». Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του εναντίον του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ αναφέροντας πως τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed βάζουν σε οικονομικό και ψυχολογικό μειονέκτημα την οικονομία της χώρας.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως η κατάσταση δεν θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί κατά αυτόν τον τρόπο, ενώ κατέληξε ζητώντας την τόνωση της οικονομίας από την πλευρά της Fed.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Ντ. Τραμπ στο Twitter: