Κέρδη 25% το 2019 για το Χρηματιστήριο

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 18:23 - Τελευταία ενημέρωση: 23:19
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κινούμενο ανοδικά για 4ο διαδοχικό μήνα και επιβεβαιώνοντας ότι το τρέχον έτος κάτι αλλάζει σημαντικά στην αγορά, το ελληνικό χρηματιστήριο έφτασε να υποσκελίσει εντελώς τις απώλειες του 2018, καθώς κερδίζει ήδη στους πρώτους τριάμισι μήνες του νέου έτους σε ποσοστό 24,84%!

Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι οι long έχουν τον απόλυτο έλεγχο, ενώ κύριος εκφραστής αυτής της αντίδρασης είναι ασφαλώς ο τραπεζικός κλάδος, που ενισχύεται το 2019 σε ποσοστό 45,81% πρωταγωνιστώντας με έμφαση στην αλλαγή του σκηνικού.

Η εικόνα της αγοράς είναι συμπαγής και ανθεκτική, χωρίς ακρότητες και ακραίες διακυμάνσεις, ενώ παρά τα ισχυρά κέρδη που υπάρχουν, δεν καταγράφονται αιχμηρές πωλήσεις, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει πίστη για υψηλότερα επίπεδα άμεσα.

Κεντρικός καταλύτης που συντηρεί και ωθεί το momentum είναι η διαρκής αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, που πιστοποιούν ότι το ρίσκο χώρας συνεχίζει να υποχωρεί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πρόσβαση των εταιρειών σε διεθνή κεφάλαια.

Σήμερα το 10ετές υποχώρησε περαιτέρω στο 3,293%, επίπεδα που είχε να δει από το 2005, κάτι που ανοίγει σταδιακά το δρόμο και για τις επιχειρήσεις να βγουν στις αγορές με καλύτερους όρους.

Παράλληλα, η εικόνα της αγοράς κατά τη διάρκεια του Απριλίου είναι ενθαρρυντική, καθώς μετά την εύλογη μικρο-κόπωση των τραπεζών και τη στάση αναμονής στον κλάδο, καταγράφεται ξύπνημα ενδιαφέροντος και για άλλα «χαρτιά» της αγοράς.

Κυριότερο ποιοτικό στοιχείο της ανόδου αυτής είναι η ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι η άνοδος έχει βάσεις και θεμέλια, η κίνηση δεν είναι «κούφια». Ο μέσος τζίρος αυτής της εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 63,9 εκατ. ευρώ, στοιχείο λίαν ενθαρρυντικό, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση είχαμε ρεκόρ 27 συνεδριάσεων με τζίρο στα 82,90 εκατ. ευρώ!

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,70%.

Σήμερα Παρασκευή, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 765,67 μονάδες με οριακή άνοδο 0,20%, σε μια συνεδρίαση εξισορρόπησης και αφομοίωσης κεκτημένων, πάντα σε καλό και ήπιο τέμπο. Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη σήμερα και κατήλθε στα 55,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,87 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα σε ΟΤΕ, Εθνική, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis.

Στις τράπεζες, η εικόνα ήταν μεικτή, με τις Alpha Bank και Eurobank να υποχωρούν άνω του 1%, ενώ κέρδη 1,06% είχε η Εθνική. Στον ευρύτερο Large Cap κέρδη άνω του 2% είχαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis, θετικά κινήθηκαν οι Jumbo, ΔΕΗ, Viohalco, Coca Cola HBC και Lamda Development, ενώ υποχώρησαν οι ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Grivalia Properties, Motor Oil και ΟΤΕ.

Στον χώρο του Mid Cap, ράλι 11,89% έκανε η Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 4% «έτρεξαν» οι MIG, Intralot και Νηρέας, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Ικτίνος, Intracom Holdings, Κρι Κρι και Κέκροπας.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Profile (νέα υψηλά δέκα ετών), Quest Συμμετοχών (νέα ιστορικά υψηλά τα 17 ευρώ!), Καράτζης, Βιοκαρπέτ, Κρέτα Φαρμ, Μύλοι Λούλοι, Έλτον, Κτήμα Λαζαρίδη κ.α. Στον αντίποδα, πιέστηκαν τίτλοιι όπως Αλουμύλ, Ίλυδα, Δρομέας, Unibios, Revoil, Σελόντα, ΑΝΕΚ, Εβροφάρμα, Audiovuisual κ.λπ.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα