Κέρδη 2% για το αργό - Προς την πρώτη ετήσια πτώση από το 2015

Κέρδη 2% για το αργό - Προς την πρώτη ετήσια πτώση από το 2015

Άνοδο άνω του 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, ακολουθώντας την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, ωστόσο οδεύουν προς την πρώτη τους πτώση σε ετήσια βάση έπειτα από τρία χρόνια, εν μέσω των ανησυχιών για το πλεόνασμα προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, παραδόσεως Μαρτίου, καταγράφουν κέρδη 2,37% στα 54,47 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η τιμή του Brent σημείωσε φέτος πτώση κατά σχεδόν 20% έπειτα από δύο χρόνια αύξησης.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια για το WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, κινούνται στα 46,28 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 2,1%, με το αμερικάνικο αργό να έχει υποχωρήσει κατά 24% φέτος. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, το WTI υποχώρησε περίπου 37% και οδεύει πλέον στην πρώτη ετήσια πτώση από το 2015. 

Για το μεγαλύτερο μέρος του 2018 οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου το Brent ενισχύθηκε κατά ένα τρίτο στο υψηλό των 86,74 δολαρίων ανά βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014. Ωστόσο, στη συνέχεια το Brent έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη του 2018, υποχωρώντας κατά σχεδόν 40% από το υψηλό έτους, στα 53,25 δολάρια, σε ένα από τα ισχυρότερα selloffs της τελευταίας δεκαετίας στην αγορά πετρελαίου. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι καθοδικές πιέσεις πιθανότατα να χαλαρώσουν από τον Ιανουάριο, όπου τα κράτη-μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, έχουν συμφωνήσει αν περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. 

Βέβαια, κάποιες πιέσεις θα επιμείνουν λόγω της αυξανόμενης παραγωγής των ΗΠΑ, που αναδείχθηκαν φέτος ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, με 11,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.