Κέρδη 150 μονάδων για τον Dow μετά την αναβολή της επιβολής δασμών στην Κίνα

Κέρδη 150 μονάδων για τον Dow μετά την αναβολή της επιβολής δασμών στην Κίνα

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της αναβολής που έδωσε στην επιβολή δασμών κατά της Κίνας ο αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εντοπίζοντας «σημαντική πρόοδο» στις διμερείς διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε σε αναρτήσεις του στο twitter πως «είμαι ικανοποιημένος που ανακοινώνω ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους ως προς τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι (εξαναγκαστικές) μεταφορές τεχνολογίας, η γεωργία, οι υπηρεσίες, το νόμισμα και πολλά άλλα ζητήματα. Κατά συνέπεια θα αναβάλλω την αύξηση των δασμών που προβλέπεται (ως) τώρα την 1η Μαρτίου».

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης πραγματοποιεί κέρδη 157 μονάδων ή 0,62% και κινείται στις 26.214 μονάδες. Σε παρόμοιο ρυθμό διαπραγματεύονται και οι υπόλοιποι δύο δείκτες, με τον διευρυμένο S&P να ενισχύεται κατά 0,57% στις 2.808 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που καταγράφει κέρδη 0,84% και κινείται στις 7.588 μονάδες.

Στα υπόλοιπα νέα που απασχολούν όσους επενδύουν στην αγορά των ΗΠΑ, αυτή την εβδομάδα αναμένονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας το τελευταίου τρίμηνου του 2018, τα οποία καθυστέρησαν να εκδοθούν λόγω της παύσης λειτουργιών της κυβέρνησης (shutdown) που είχε προηγηθεί. Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι τα στοιχεία θα επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ μείωσε ρυθμό στα τέλη του 2018.

Στα εταιρικά νέα, General Motors ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το βιοφαρμακευτικό τμήμα της στην Danaher έναντι 21,4 δισ. δολαρίων, και βλέπει τη μετοχή της να πραγματοποιεί άλμα άνω του 11%. Η Danaher εμφανίζει επίσης σημαντικά κέρδη 7,1%.

Στο φαρμακευτικό κλάδο επίσης, η μετοχή της Spark Therapeutics πραγματοποιεί εντυπωσιακό ράλι άνω του 120% αφότου ενημέρωσε ότι πρόκειται μα αγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Roche Holding έναντι 5,8% δισ. ευρώ, ενώ άλμα άνω του 73% πραγματοποιεί και η μετοχή της Clementia Pharmaceuticals, έπειτα από την ανακοίνωση της γαλλικής Ipsen ότι προτίθεται να την εξαγοράσει.