Κέρδη 1,3% ο Nikkei με "φόντο" την IPO της Japan Post

Κέρδη 1,3% ο Nikkei με "φόντο" την IPO της Japan Post

Ανοδικά κινούνται οι αγορές της Ασίας ακολουθώντας τα κέρδη της Wall Street με τα χρηματιστήρια της Κίνας και της Ιαπωνίας να 'δείχνουν' τον δρόμο, και τους επενδυτές να εμφανίζουν, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Στη διαμόρφωση κλίματος συνδράμει και η αρχική δημόσια εγγραφή, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, της Japan Post και δύο θυγατρικών της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη IPO από την εισαγωγή της Alibaba στο ταμπλό, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στην αρχική δημόσια προσφορά του ομίλου, ύψους 12 δισ. δολαρίων, με τις μετοχές της Japan Post Holdings να κλείνουν τις συναλλαγές 26% πάνω από την τιμή της IPO, ενώ οι μετοχές των Japan Post Bank και Japan Post Insurance κινούνταν σε ποσοστό 15% και 56% πάνω από τις αντίστοιχες τιμές εισαγωγής.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών, ξεχωρίζει η άνοδος του κινεζικού δείκτη PMI υπηρεσιών για τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία Caixin China. Συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 52 μονάδες, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 14 μηνών (50,5 μονάδες) στο οποίο είχε βρεθεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Στην Ιαπωνία, όπου κυριάρχισε το ντεμπούτο της Japan Post, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,30% στις 18.926,91 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 2,28%, μετά τις δηλώσεις του κινέζου προέδρου Xi πως η χώρα μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% τα επόμενα πέντε χρόνια. Στις δηλώσεις του που μεταφέρθηκαν από το το πρακτορείο Νέα Κίνα υπήρχαν και κάποιες ασάφειες σχετικά με την παγκόσμια κρίση και το υψηλό εγχώριο χρέος.

Στα άλλα χρηματιστήρια της Ασίας, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξεως του 0,06%, και ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας, έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 2.052,77 μονάδες.