Κέρδη 1% για τον Dow Jones

Κέρδη 1% για τον Dow Jones

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street παρά το γεγονός ότι η χώρα κλυδωνίζεται από τις γενικευμένες ταραχές με αφορμή την δολοφονία του Τζ. Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολη.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 260 μονάδων ή 1,05% και έκλεισε στις 25.742 μονάδες, ενώ κέρδη 0,82% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που ολοκλήρωσε στις 3.080 μονάδες.

Μικρά κέρδη 0,59% ή 56 μονάδων κατέγραψε ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 9.608 μονάδες.

Παράλληλα, θετικά αποτιμάται από τους επενδυτές και η νέα άνοδος των τιμών του αργού, εν αναμονή μίας ακόμη κρίσιμης τηλεδιάσκεψης των κρατών-μελών του OPEC και των συμμάχων τους, με μία νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου να έχει τεθεί επί τάπητος.

To θετικό κλίμα στην αγορά μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας σκιάζουν, ωστόσο, οι ταραχές που βρίσκονται σε εξέλιξη για όγδοη συνεχόμενη ημέρα μετά την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολη την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, εκατοντάδες τραυματίες και περισσότερες από 5.000 συλλήψεις.

Η ήδη έκρυθμη κατάσταση, με τουλάχιστον 40 πόλεις να έχουν κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας, δυναμιτίζεται ακόμα περισσότερο από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του στρατού στην επιβολή της τάξης, ενώ με μήνυμά του προς τους Κυβερνήτες των 50 Πολιτειών, τους κάλεσε να επιδείξουν πυγμή στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και τις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου.