Καύσιμα από την υπεραπόδοση του ενεργειακού κλάδου στο Χρηματιστήριο

Καύσιμα από την υπεραπόδοση του ενεργειακού κλάδου στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αφενός ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 0,79% κλείνοντας στις 820,03 μονάδες, αφετέρου εντός του εύρους διακύμανσης 803-823 μονάδων. Οι όγκοι συναλλαγών ικανοποιητικοί για τη συνέχεια, καθώς συναλλάχθησαν περίπου 84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 1/3 στα τραπεζικά χαρτιά.

Επισημαίνεται -πλην άλλων- ότι η «μέτρια» ανοδική κίνηση του Γενικού σημαδεύτηκε από την άρνηση των τραπεζών να πάρουν θετικό πρόσημο αλλά και του ΟΤΕ, -1,11% στον οποίο πραγματοποιούνται σημαντικές προσυμφωνημένες πράξεις.

Τούτο έχει τη σημασία του διότι η αδυναμία του Δείκτη να καταγράψει νέα υψηλά κίνησης, της οποίας ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι οι 845 μονάδες, οφείλεται στο αρνητικό πρόσημο του τραπεζικού κλάδου (ΔΤΡ στις 505,89 μονάδες, -1,04%).

Εν αντιθέσει, οι ενεργειακές δεικτοβαρείς εταιρείες υπεραπέδωσαν (λ.χ Motor Oil +7, 96%, ΕΛΠΕ +4,75% καθώς που επωφελούνται από τις ανακοινώσεις του OPEC- ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά (+5,23% στα 14,48 ευρώ) με την κεφαλαιοποίησή της να εκτινάσσεται στα 1,677 δισ. ευρώ εν μέσω νέων πακέτων που καταλήγουν στα χέρια θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Ανδοδικά ή σταθεροποιητικά οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές (ΟΠΑΠ +0,83%, ΔΕΗ +1,34%, Mytilineos +0,16%, ΕΕΕ -0.04%).

Πόρρω απέχει η συμπεριφορά πολλών «μικρών» τίτλων που παρακολουθούμε εδώ και καιρό, οι οποίοι συνεχίζουν να ενυπωσιάζουν με τη δυναμική τους. Επί παραδείγματι, οι Profile, BYTE (+2,45%), Ideal (+8,26%), InfoQuest (+5,26%), Δομική Κρήτης (+1,79%) σημειώνουν επανειλλημένως ιστορικά ή πολυετή υψηλά. Η μετοχή του Πετρόπουλου (+3,45%) συνεχίζει την ενδιαφέρουσα πορεία της, όντας μεν σε συσσώρευση εδώ και εβδομάδες χωρίς να ακολουθεί την κίνηση πολλών τίτλων, όμως αναμένονται εξελίξεις που εκτιμάται πως θα επηρεάσουν θετικά την τιμή της.

Αξιόλογη η συμπεριφορά της Κρι - Κρι (+2,48%), που παραμένει με εντυπωσιακή επιμονή στα υψηλά επίπεδα, με την εταιρία να είναι «φθηνή» σε αυτά τα επίπεδα βάσει των προβλέψεων στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της, αλλά και στην ποιότητα της συμπεριφοράς στο ταμπλό.

Νέα σημαντική ανοδική κίνηση και για τη μετοχή τoυ Κέκροπα (+8,3%) καθώς η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί σταδιακά την θετική απόφαση του Αρείου Πάγου για την ακίνητη περιουσία στο Ψυχικό και την σημαντική επίπτωση που αναμένεται να έχει στην αξία των περιουσιακών του στοιχείων.

Ιδιαίτερη μνεία για τη Space Hellas (+0,69%), όπου αφενός φαίνεται να έχει ανοίξει ο δρόμος για την περιοχή των 9 ευρώ με στήριξη τα 5,5 ευρώ αφετέρου πρόκειται για μια πολύ χαμηλά αποτιμημένη -στο ταμπλό- εταιρεία, τόσο βάσει των χρηματοοικονομικών μεγεθών της όσο και βάσει συμμετοχής σε κλάδο που έχει υπεραποδόσει όλο αυτό το διάστημα.

Τέλος, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει θετικό, παρά τις αναταράξεις από το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, που όπως όλα δείχνουν αφορά σε ..πυροτεχνήματα, μετά και την επίσημη απόφαση του Κογκρέσου. Τούτο, διότι τελικά και τα πακέτα στήριξης ενεκρίθησαν, και η κυβέρνηση άλλαξε, και οι χρηματαγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη -υπολογιζόμενη- μεγέθυνση του 2021.