Κατώτερη του αναμενομένου η αντίδραση του Χ.Α.

Κατώτερη του αναμενομένου η αντίδραση του Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κατώτερη του αναμενομένου και με εμφανή τα στοιχεία της ανασφάλειας και της πληγωμένης ψυχολογίας ήταν η αντίδραση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στη συνεδρίαση της Τρίτης. Εν μέσω άριστου κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες και μετά από την πολυπόθητη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών που έφερε μεγάλη μείωση αποδόσεων και στα ομόλογα, το Χ.Α. θα μπορούσε να δώσει σαφώς καλύτερη κίνηση.

Όμως, το γεγονός ότι οι τράπεζες που οριοθετούν καταλυτικά την ψυχολογία της αγοράς «κρέμασαν» εμφατικά και από κέρδη έως 18,52% αρχικά, οδηγήθηκαν σε απώλειες έως 20% ενδοσυνεδριακά, ήταν η αιτία που δεν άφησε «ελεύθερο» το momentum της συνεδρίασης. Ένα momentum που αρχικά έδωσε πολλά υποσχόμενη ισχυρή αντίδραση με καλό ρυθμό και αυξημένες συναλλαγές, δεδομένου ότι η αγορά ευρίσκονταν σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Πάντως, στα μη τραπεζικά blue chips έλαβε χώρα σημαντική αντίδραση μερικής τακτοποίησης και αποκατάστασης, ενώ αντιθέτως σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ασθενή, για ακόμη μια φορά!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 657,88 μονάδες με άνοδο 2,18%, έχοντας υψηλό ημέρας το πρώτο δίωρο στις 668,36 μονάδες (+3,81%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 196,15 μονάδες με άνοδο 2,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και στις στις 143 μονάδες με νέες ισοπεδωτικές απώλειες 6,96%! Μάλιστα, είχε υψηλό ημέρας στις 171,01 μονάδες όταν ενισχύονταν κατά 11,27%, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε στις 139,23 μονάδες (-9,41%) έχοντας συνολική διακύμανση 20,68%, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο!

Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη καθώς διαμορφώθηκε στα 54,23 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 384,72 εκατ. τεμάχια, με τα 340 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 175,5 εκατ. στη Eurobank και τα 90,2 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank!

Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα όπως μαρτυρά και η κατακόρυφη μείωση των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων. Η αγορά των ομολόγων συστημικά «διαβάζει» σαφώς πιο έγκυρα και έγκαιρα τη βελτίωση της κατάστασης απ'' ότι το απαξιωμένο και απολύτως ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο!

Καταγράφηκε λοιπόν εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατήλθαν σε χαμηλό 12 μηνών, ήτοι στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2014! Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που «σφραγίζει» τη μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το Δεκέμβριο του 2014, ήτοι από την επίσπευση της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και ότι άλλο ακολούθησε.

Η χθεσινή συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς μετά από πολλές εβδομάδες ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας, μπαίνει σε μια σειρά η κατάσταση. Η συμφωνία για όλα τα ανοικτά μέτωπα (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και ΦΠΑ) δίνει«αέρα» επιτυχούς κλεισίματος των βιβλίων και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Αυτές οι εξελίξεις είναι λίαν θετικές καθώς μπαίνει σε μια τροχιά το πρόγραμμα μετά από ένα διάστημα καθυστερήσεων, ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Ακριβώς λόγω της μείωσης του συστημικού ρίσκου για τη χώρα κυριάρχησαν σε αντίδραση οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισαν μετοχές όπως ΔΕΗ +7,52%, ΕΧΑΕ +6,85%, Viohalco +6,50%, Grivalia Properties +5,67%, Motor Oil +5,60%, ΕΛΠΕ +5,35%, ΕΥΔΑΠ +4,71%, Μυτιληναίος +3,22%, Ελλάκτωρ +3,11% κ.ο.κ.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, συνέχισε για άλλη μια συνεδρίαση τις ακραίες συμπεριφορές, μέσα από... τυχοδιωκτικού μεταβολές και «αδειάσματα, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για εξαιρετικά μεγάλη προσοχή από την πλευρά των επενδυτών.

Η Πειραιώς που έφτασε να κερδίζει έως 9,76% έκλεισε με πτώση 12,20%, η Eurobank υποχώρησε κατά 11,11% παρ'' ότι κέρδιζε έως 18,52%, η Εθνική υποχώρησε κατά 7,56% παρ'' ότι κέρδιζε 8,78%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank παρ'' ότι αρχικά έφτασε έως το +15,62%!

Ρόλο σ'' αυτή την «τρελή» συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου φαίνεται πως είναι οι εξαιρετικά απαξιωμένες τιμές των ΑΜΚ στα βιβλία προσφορών και τα τεράστια discount. Σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία για την οικονομία και τον κλάδο που υποχρεώθηκε να κάνει τέσσερις ΑΜΚ συγχρόνως, εν μέσω εκκρεμοτήτων και μη (έως χθες) συμφωνίας, οι διοικήσεις των τραπεζών τα έδωσαν... όλα στους ξένους μετόχους.

Μπροστά στον κίνδυνο να μην καλυφθούν οι ΑΜΚ οι διοικήσεις προτίμησαν αφενός να μη ρισκάρουν με μεγάλο άνοιγμα σε εγχώριους μικρομετόχους, αφετέρου να «σκοτώσουν» τις τιμές της προσφοράς. Αυτό, προξενεί όπως και να ''χει μεγάλες παλινδρομήσεις και ακραία φαινόμενα, σε μια αρκετά ιδιάζουσα και μη φυσιολογική συγκυρία.

Η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι μεγάλη, καθώς – ειδικά στις τράπεζες – έχει συγκεντρωθεί το πλέον ταχύρρυθμης λογικής επενδυτικό χρήμα, οδηγώντας σε πρωτοφανείς διακυμάνσεις που μόνο στην ακραία περιφέρεια του Χ.Α. βλέπαμε και πάντως σε παλαιότερες εποχές!

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του, σε μια απαξίωση άνευ προηγουμένου, ενώ το «ξεκλείδωμα» των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ασφαλώς και δίνει σημαντική ανάσα, που αναμένεται να καθρεφτιστεί στο ταμπλό, έστω και προσεχώς.

Θετικά ήταν τα νέα από τις ΑΜΚ των τραπεζών, καθώς οι Alpha Bank και Eurobank πέτυχαν κάλυψη των βιβλίων προσφορών τους! Η Alpha Bank άντλησε 1,55 δισ. ευρώ, ενώ θα διατηρήσει μέχρι ανοικτό το βιβλίο για όσους ξένους επενδυτές θελήσουν να συμμετάσχουν. Κάλυψη πέτυχε και η Eurobank συγκεντρώνοντας 2 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο προσφορών της Eurobank θα παραμείνει ανοικτό έως αύριο 18 Νοεμβρίου με στόχο να επιτευχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη υπερκάλυψη.