Κατοχύρωση κερδών στο φινάλε του Απρίλη στο Χρηματιστήριο

Κατοχύρωση κερδών στο φινάλε του Απρίλη στο Χρηματιστήριο

Η κλιμάκωση των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγούν τους επενδυτές σε διεύρυνση ρευστοποιήσεων με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη προς τις 630 μονάδες σε μια συνεδρίαση με ήπιες συναλλαγές.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν σημαντικά – βραχυχρόνια – κέρδη προς κατοχύρωση και δεδομένου ότι έρχεται τριήμερο, λόγω της Πρωτομαγιάς, οι επενδυτές προσπαθούν να περιφρουρήσουν μέρος της ρευστότητάς τους, καθώς τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα εσχάτως.

Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. έχει συμπληρώσει τριήμερο σερί ανόδου με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 5,86%, ενώ συνολικά ο Απρίλιος ήταν ένας θετικός μήνας για την αγορά, με το Γ.Δ. να κερδίζει 14,98%, τον FTSE 25 +14,87%, ενώ υστέρησε καταφανώς ο τραπεζικός δείκτης (-0,06%).

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται σε πορεία διόρθωσης ύστερα από τη σημαντικότατη άνοδο των τελευταίων ημερών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 633 μονάδες με πτώση 1,25%. Στο υψηλό ημέρας, ο Γ.Δ. έφτασε έως τις 644,39 μονάδες όταν ενισχύονταν κατά 0,38%.

Η αξία συναλλαγών σε ήπιο τέμπο για ακόμη μια συνεδρίαση, διαμορφώνεται στα 36 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια.

Ο FTSE 25 που στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 1.565,07 μονάδες (+0,49%), πλέον έχει κατέλθει στις 1.540 μονάδες με πτώση 1,14%. Ο τραπεζικός δείκτης που είναι ο μόνος δείκτης με απώλειες τον Απρίλιο παρά την αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων, διαπραγματεύεται στις 347 μονάδες με πτώση 2,93%.

Στον Large Cap η εικόνα είναι αλλαγμένη, καθώς απώλειες άνω του 3% καταγράφουν οι Viohalco, Εθνική και Πειραιώς, άνω του 2% χάνουν οι Τιτάν, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, Alpha Bank και ΕΛΠΕ, ενώ πιέσεις δέχονται και οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης κ.α.

Στον Mid Cap, σχεδόν καμιά μετοχή δεν διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος, ενώ πιέζονται τίτλοι όπως Ικτίνος, Attica Bank, Intrakat, AVAX, Έλτον, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, Intralot, Quest Συμμετοχών κ.λπ. Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, όπου πλέον 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 81 που υποχωρούν χαμηλότερα.