Κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Διατηρούνται και μάλιστα αυξήθηκαν οι πιέσεις σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ακολουθεί τη μεγάλη πτώση – διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών, στον απόηχο του χθεσινού «ναυαγίου» στη Σύνοδο Κορυφής, που πιθανότατα ίσως ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για μεγαλύτερες και πιο δραματικές εξελίξεις σ’ ότι αφορά την Ευρωζώνη.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται εξ αρχής της συνεδρίασης πτωτικά, έχοντας κατέλθει στις 551 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,84%, ενώ σε πολύ περιορισμένο τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών που φτάνει μόλις στα 48 εκατ. ευρώ.

Ο μειωμένος τζίρος είναι θετικό στοιχείο για πτωτική συνεδρίαση, καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει – τουλάχιστον προς το παρόν – διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά. Θυμίζουμε πως χθες, στην εξαιρετική αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες, η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και έφτασε στα 93,44 εκατ. ευρώ, με μόλις 4,06 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Πλην της ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, υπάρχει και η μεγάλη ανησυχία για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία λόγω των επιπτώσεων της καραντίνας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η επόμενη ημέρα – όταν έρθει – θα έχει εντελώς άλλο status quo σε επιχειρήσεις, κατανάλωση, ταξιδιωτικές συνήθειες κ.λπ.

Ο κόσμος αλλάζει και μάλιστα ραγδαία, ενώ αρκετοί λένε ότι υπάρχει έτσι κι αλλιώς τέλος εποχής, σε πολλά επίπεδα και σε πολλές «κατακτήσεις» που οριοθέτησαν την παγκόσμια κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Μέσα σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στην ανάγνωσή τους εξελίξεις, οι αγορές άγονται και φέρονται ανάλογα με τις διαθέσεις των traders και των όποιων τολμηρών εξακολουθούν να ποντάρουν με ταχύρρυθμη στόχευση μιας ή ολίγων συνεδριάσεων.

Τέτοιες τακτικές οδήγησαν και το ελληνικό χρηματιστήριο σε αντίδραση στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, όπου στις τέσσερις εξ αυτών κατάφερε και ενισχύθηκε σημαντικά.

Σήμερα λοιπόν βγαίνει διόρθωση, με τον FTSE 25 να διαπραγματεύεται στις 1.329 μονάδες με πτώση 4,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 338 μονάδες με διόρθωση 3,651%, ενώ θυμίζουμε ότι προέρχεται από διήμερο ράλι αντίδρασης σε ποσοστό 30,68%.

Τη μεγαλύτερη διόρθωση σήμερα την καταγράφουν οι μη τραπεζικές μετοχές, η τη ΔΕΗ να υποχωρεί άνω του 9%, την Aegean Airlines -8,21%, ενώ πιέσεις άνω του 4% δέχονται μετοχές όπως ΟΤΕ, Viohalco, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development και ΟΛΠ.

Στις τράπεζες, πτώση άνω του 5% έχει η Attica Bank, άνω του 4% υποχωρούν οι Eurobank και Πειραιώς, στο -3,98% η Alpha Bank, στο -1,54% η Ελλάδος ενώ η Εθνική έχει μικρή πτώση 0,91%.

Στο χώρο του Mid Cap επικρατεί παρόμοια εικόνα με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με την Autohellas να υποχωρεί άνω του 6% (τεράστια η εξάρτηση από τον τουρισμό), ενώ πιέσεις δέχονται και οι Profile, Quest Συμμετοχών, Κέκροπας, Intracom Holdings, Intrakat, MIG, Έλτον, Intralot κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 26 μετοχές ενισχύονται έναντι 83 που υποχωρούν.