Κατοχυρώνουν προεκλογικά κέρδη με αιχμή τις τράπεζες

Κατοχυρώνουν προεκλογικά κέρδη με αιχμή τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιβεβαιώνοντας τον παλαιό χρηματιστηριακό κανόνα «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση», το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται έντονα πτωτικά στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση των εντυπωσιακών προεκλογικών κερδών.

Αρκετοί χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως το Χ.Α. είχε προεξοφλήσει το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, οπότε τώρα που «κλείδωσε» αυτή η εξέλιξη, προβαίνουν σε κατοχύρωση κερδών.

Σήμερα λοιπόν εξ αρχής της συνεδρίασης το Χ.Α. κινείται πτωτικά, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε «κλείδωμα» της κερδισμένης ρευστότητας, πρωτίστως στις τράπεζες, αλλά και στα υπόλοιπα blue chips του Large Cap. Παράλληλα, σε αναστολή διαπραγμάτευσης είναι ο ΟΠΑΠ, καθώς επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με τη μετοχή.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 878 μονάδες με πτώση 1,75%, ενώ η αξία συναλλαγών ήδη φτάνει στα 45 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες οι πιέσεις ξεπερνούν το 4%, με τη Eurobank στο -4,89%, την Πειραιώς -4,32% και την Alpha Bank -4,23%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, πιέσεις άνω του 2% δέχονται μετοχές όπως Motor Oil, Jumbo, EXAE και Fourlis, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι Τιτάν, ΔΕΗ, Εθνική, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και Cenergy Holdings.

Στον Mid Cap επίσης πτωτικά κινείται η πλειονότητα των τίτλων, με την Attica Bank να υποχωρεί άνω του 4%, ενώ απώλειες σημειώνουν και οι MIG, Ικτίνος, Έλτον, ΙΑΣΩ, Intracom Holdings, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή. Κέρδη στο μεσαίο χώρο καταγράφουν οι Intrakat, Κέκροπας, Παπουτσάνης AVAX και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.

Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, όπου μόνο 27 μετοχές ενισχύονται έναντι 74 που υποχωρούν.

«Φορτωμένη» η αγορά

Θυμίζουμε ότι η αγορά είναι έτσι κι αλλιώς «φορτωμένη» από κάθε άποψη, σε δείκτες και μετοχές και τεχνικά βρέθηκε σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Άλλωστε, μετά το ράλι άνω του 41% του πρώτου εξαμήνου, ο Ιούλιος μπήκε ήδη με κέρδη 3,01% για το Γενικό Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 3,90%.

Πλέον, η άνοδος από την αρχή του 2019 έχει φτάσει στο 45,88% για το Γενικό Δείκτη, καθιστώντας (έως τώρα) το τρέχον έτος το καλύτερο των τελευταίων 21 ετών, ήτοι από το μακρινό 1998! Ο FTSE 25 κερδίζει το 2019 σε ποσοστό 39,98%, ο Mid Cap είναι στο +40,66%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχει κάνει εξαιρετικό ράλι κερδίζοντας 90,56%!

Παράλληλα, η αγορά έχει καταγράψει εξαιρετικό ράλι αντίδρασης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ήτοι από τις 26 Μαΐου και τις ευρωεκλογές, έως την περασμένη Παρασκευή.

Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 22% αυτό το διάστημα με τον τραπεζικό δείκτη στο +40,31%, προεξοφλώντας ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, με την επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, όπως και έγινε.

Σ' αυτές τις έξι εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις ευρωεκλογές έως τις εθνικές εκλογές διπλασιάστηκαν όγκοι και τζίροι, ενώ υπήρξαν αποδόσεις που πολλά χρόνια είχαν να λάβουν χώρα στο Χ.Α. Τράπεζες, blue chips αλλά και μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου επιδόθηκαν σε μια εντυπωσιακή αφύπνιση, με αποδόσεις σχεδόν πρωτοφανείς για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.