Κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Κάτω από το μηδέν, για πρώτη φορά, υποχώρησε η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, ακολουθώντας την Ιαπωνία και την Ελβετία στην πορεία των αρνητικών αποδόσεων. 

Ειδικότερα, περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το yield του 10ετούς bund, βρέθηκε στο μηδέν και στη συνέχεια υποχώρησε στο -0,002%, έχοντας αγγίξει και το -0,004%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989, όπου ξεκίνησε την καταγραφή των στοιχείων το Bloomberg. 

Οι συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν στις αγορές εννέα ημέρες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα «αναγκάζουν» τους επενδυτές να πληρώνουν για να... παρκάρουν τα χρήματά τους στα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων είναι και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Διαχείρισης Ομοσπονδιακού Χρέους της Γερμανίας, δήλωσε σε ξένα μέσα, αμέσως αφού καταγράφηκε η αρνητική απόδοση, ότι η συναλλακτική δραστηριότητα για τους γερμανικούς τίτλους παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Η στρατηγική του οργανισμού διαχείρισης ομοσπονδιακού χρέους είναι μακροπρόθεσμη, συνεπώς, η τρέχουσα απόλυτη απόδοση παίζει μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Ο στόχος μας παραμένει η βιώσιμη ισορροπία μεταξύ κόστους και σχεδιασμού ασφαλείας για το χαρτοφυλάκιο χρέους», ανέφερε ο Οργανισμός σύμφωνα με το CNBC.

Σημειώνεται πως στα τέλη του 2015 η απόδοση του 10ετούς bund της Γερμανίας διαμορφωνόταν στο 0,63%. 


Πηγή: Bloomberg

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η «βουτιά» των αποδόσεων, η οποία πυροδοτήθηκε αρχικά από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει επιταχυνθεί πλέον, έπειτα από τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. 

Εξάλλου, οι επενδυτές συρρέουν στην αγορά σταθερού εισοδήματος λόγω της αύξησης της αβεβαιότητας γύρω από το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός «Brexit».

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης.

«Υπάρχει μια στροφή προς την ποιότητα, ως αποτέλεσμα των πολιτικών κινδύνων: έρχεται το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν οι ισπανικές εκλογές τρεις ημέρες αργότερα», δήλωσε ο Justin Knight, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων της UBS.

«Είναι πολύ διαφορετικά σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Paul Flood, διευθυντής στη Newton Investment Management. «Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι χειρότερα από ό,τι οι αρνητικές αποδόσεις του δημόσιου χρέους» είπε.

Ο Ulrich Kater, οικονομολόγος της DeKaBank, σημείωσε: «Ένας τεράστιος παράγοντας... είναι η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με ένα πιθανό Brexit, που οδηγεί τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Η πτώση των αποδόσεων κάτω από το μηδέν δείχνει για άλλη μια φορά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Η αποφυγή του κινδύνου ήταν εμφανής στις περισσότερες αγορές», δήλωσαν στρατηγικοί αναλυτές της Royal Bank of Canada.

«Η κίνηση στις περιφερειακές αγορές ομολόγων οφείλεται στη παρατεταμένη έμφαση στο Brexit και στο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται το στρατόπεδο της "Εξόδου"» δήλωσε ο Christian Lenk, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank.