«Κατενάτσιο» στο Χ.Α. πέριξ των 635 μονάδων

«Κατενάτσιο» στο Χ.Α. πέριξ των 635 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προτελευταία συνεδρίαση του έτους η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο με την εικόνα να δείχνει ότι οι σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν μεταφερθεί για το νέο έτος και άμα δοθούν αιτίες ή αφορμές από μικρούς ή μεγαλύτερους καταλύτες.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στη γνώριμη το τελευταίο διάστημα περιοχή μεταξύ των 630 και 635 μονάδων, με εναλλαγές προσήμου, επιβεβαιώνοντας ότι short και long -  σ'' αυτή τη φάση - έχουν κάνει μια... άτυπη ανακωχή, κάτι που επιβεβαιώνει και ο εξαιρετικά περιορισμένος τζίρος. 

Πιο αναλυτικά, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 18 εκατ. τεμάχια, 13 εκατ. εκ των οποίων στις τράπεζες. Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Τετάρτη ανήλθε στα 30,42 εκατ. ευρώ. Σήμερα και αύριο, είναι εύλογη η περαιτέρω κάμψη του τζίρου. 

Η εικόνα σε σχέση με το ξεκίνημα της συνεδρίασης είναι βελτιωμένη, τόσο στον FTSE 25 όσο και ευρύτερα. Στον Large Cap η τάση είναι μεικτή, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 53 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν. 

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.712,63 μονάδες με οριακή άνοδο, παίρνοντας ώθηση από μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie και Τιτάνας που κινούνται θετικά. 

Αντιθέτως, απώλειες άνω του 1% σημειώνουν τίτλοι όπως ΔΕΗ, Grivalia, Lamda Development, Motor Oil και Jumbo, ενώ η ηπιότερη αρνητική τροχιά είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Eurobank. 

Στην ευρύτερη αγορά καλή εικόνα έχει η Cenergy Holdings, η νέα μετοχή του ομίλου Viohalco που προέκυψε από τη συγχώνευση των Σωλ. Κορίνθου και Ελλ. Καλώδια, η οποία ενισχύεται κατά 1,60% στα 0,62 ευρώ με όγκο 61 χιλ. τεμάχια. 

Επίσης, η J&P Άβαξ κερδίζει 1,84%, η Audiovisual με αυξημένο όγκο είναι στο +4,94%, η Revoil +6,40% και το ΙΑΣΩ +3,28%. 

Εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι σε καμιά περίπτωση οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του έτους δεν δύνανται να αλλάξουν ή να διαμορφώσουν τάση… Και σήμερα το κυρίαρχο στοιχείο της αγοράς θα είναι οι κινήσεις trading χαμηλού ρίσκου και μικρού κόστους, τακτικές που λαμβάνουν χώρα όλο το τελευταίο διάστημα.

Διαθέσεις για ισχυρές πωλήσεις δεν υπάρχουν 

Πάντως, διαθέσεις για ισχυρές περαιτέρω ισχυρές πωλήσεις δεν υπάρχουν και ως φαίνεται η αγορά θα κλείσει πλησίον των υψηλών έτους, περιμένοντας τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις ώστε να διαμορφώσει το όποιο momentum τους πρώτους μήνες του 2017.

Είναι σαφές ότι από την ελληνική αγορά απουσιάζει το momentum και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει σαφής αδυναμία υπέρβασης της ζώνης των 650 μονάδων, επίπεδα που αποτελούν τα υψηλά έτους (658,99).

Δύο φορές ο Γενικός Δείκτης έχει προσεγγίσει αυτή τη ζώνη των 650 μονάδων, τόσο τον περασμένο Μάιο όσο και στις αρχές του μήνα που φεύγει, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική κίνηση προς τα πάνω.

Από την άλλη πλευρά, με την αγορά να έχει χαμηλά έτους στις 420,82 μονάδες από τη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2016, για πολλούς σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης δεν υπάρχουν. Πάντα βεβαίως μιλώντας σε πλαίσιο… κανονικότητας, δηλαδή χωρίς καμιά εκτός προγράμματος… εκτροπή δραματικού τύπου.

Με αυτά τα δεδομένα, αρκετοί διαχειριστές τηρούν άμυνα και στάση αναμονής, περιμένοντας να βελτιωθεί η μεγάλη εικόνα, δηλαδή να μειωθεί το ρίσκο χώρας και να υπάρξει το έλασσον της κανονικότητας και το ελάχιστο της πολιτικής σταθερότητας.

Όσο ελκυστικές μετοχές και να υπάρχουν σε μια χρηματιστηριακή αγορά, σ' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία και οι επιλογές πολλαπλές, κανένας διαχειριστής δε ρισκάρει υπέρμετρα, όταν υπάρχει πολιτική αστάθεια και country risk.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν ελκυστικές μετοχές, τίτλοι εταιρειών με εξωστρέφεια, διεθνοποιημένο προφίλ, μικρή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά και γενικώς «αφεντικά» στον κλάδο τους και διεθνώς. Πρόκειται για μετοχές που μπορούν να σύρουν το… κάρο της αγοράς στην επόμενη ανοδική κίνηση, αν και εφόσον ισχύσουν οι παράμετροι που αναφέρουμε πιο πάνω.