Καταρρέει έως άνω του 10% το ρωσικό χρηματιστήριο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Καταρρέει έως άνω του 10% το ρωσικό χρηματιστήριο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Το νέο κύμα αμερικανικών κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών χτύπησε με ορμή το χρηματιστήριο της Μόσχας και οδήγησε σε πτώση έως και άνω του 10% τους βασικούς δείκτες.

Οι ρωσικές μετοχές οδεύουν στη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τεσσάρων ετών και παράλληλα το ρούβλι καταρρέει. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του βασιλιά του αλουμινίου και κοντινού συνεργάτη του Βλ. Πούτιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίο βλέπει τις μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας του να υποχωρούν έως και 50%.

Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι θα προστατεύσει τους Ρώσους επιχειρηματίες στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, ωστόσο ξένα μέσα μεταδίδουν ότι ακόμη και οι τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος διστάζουν να συνεχίσουν να έχουν την ίδια σχέση μαζί τους.

Οι πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σηματοδοτούν την πρώτη φορά που επηρεάζονται μεγάλες εισηγμένες ρωσικές εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια. «Πρόκειται πλέον για δεδικασμένο», σημειώνει στο Bloomberg ο αναλυτής της Citigroup, Μπάρι Έρλιχ. «Αν μπορεί να χτυπηθεί η Rusal τότε οποιαδήποτε ρωσική επιχείρηση μπορεί να χτυπηθεί», προσθέτει.

Ο δείκτης MICEX καταγράφει απώλειες 8,87% και ο δείκτης RTSI υποχωρεί κατά 11,40%. Εταιρείες όπως η Rusal και η En+ διεύρυναν τις απώλειες. Η En+ βρέθηκε να υποχωρεί 17% στη Μόσχα όταν η ρυθμιστική αρχή της Μ. Βρετανίας ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή της. Η Rusal έχασε 50% στο Χονγκ Κονγκ.