Κάλυψε μέρος των χθεσινών απωλειών το πετρέλαιο

Κάλυψε μέρος των χθεσινών απωλειών το πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν  σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καλύπτοντας ένα μέρος των χθεσινών ισχυρών απωλειών  που το οδήγησαν κάτω από τα 40 δολάρια.

Tο αργό πετρέλαιο WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο 2,9%  ή 1,14% στα 41,08 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα κέρδη του ξεπέρασαν ακόμη και το 4%.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της αυριανής συνάντησης του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) εν μέσω δημοσιευμάτων για πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Σαουδική Αραβία, το μέλος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον OPEC, θα προτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2016, υπό την προϋπόθεση πως θα μειώσουν την παραγωγή τους και τα κράτη εκτός OPEC. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτά τα κράτη, όπως η Ρωσία και το Μεξικό, δεν είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε μια τέτοια πρόταση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, γιατί τα κράτη εκτός OPEC δεν θα μειώσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, αυτά τα δημοσιεύματα είναι μια καλή δικαιολογία για την αγορά προκειμένου να αντλήσει κάποια κέρδη πριν τη συνάντηση της Παρασκευής», ανέφερε αναλυτής στο marketwatch.

To πετρέλαιο τύπου Brent κέρδισε 2,01 δολάρια ή 4,7% στα 44,50 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νεας Υόρκης, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για τη βενζίνη κέρδισε 3,7 cents ή 2,9% στα 1,331 δολάρια ανά γαλόνι και το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε κέρδη 8,2 cents ή 6,3% στα 1,387 δολάρια ανά γαλόνι. Τέλος το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για το φυσικό αέριο κέρδισε κάτι λιγότερο από μισό cent και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 2,168 δολάρια ανά btu.

 

«Κόβει» τις εκτιμήσεις για το 2016 η Barclays

Καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) ετοιμάζεται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή στη Βιέννη, οι αναλυτές της Barclays φοβούνται πως πρόκειται για ακόμη ένα «μη-γεγονός» που δεν θα καταφέρει να αλλάξει τις βασικές αρχές της υποτονικής αγοράς πετρελαίου.

Σε σημείωμά τους, οι αναλυτές αποκλείουν πως ο OPEC θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε μείωση των επιπέδων παραγωγής, διατηρώντας ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Λόγω αυτών των προβλέψεων, αναθεωρούν καθοδικά τις εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου το 2016 κατά 3 δολάρια τόσο για το αργό τύπου crude όσο και για το brent, τοποθετώντας τα στα 56 και 60 δολάρια αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως όταν ξεκίνησαν να υποχωρούν οι τιμές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2014, η αγορά ανέμενε ο OPEC να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής προς υπεράσπιση των τιμών, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν. Μόνο, που αυτή τη φορά, ο OPEC αποφάσισε να μην ενεργήσει και να μη ρισκάρει να χάσει μερίδιο αγοράς, αφήνοντας άλλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, να δράσουν.