JP Morgan: Τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των τραπεζών θα είναι «copy paste» του 2ου

JP Morgan: Τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των τραπεζών θα είναι «copy paste» του 2ου

«Αναμένουμε ένα άλλο σετ από ικανοποιητικά αποτελέσματα από τις τράπεζες, σε γενικές γραμμές συνέχιση της τάσης που είδαμε το δεύτερο τρίμηνο χωρίς σημαντική επιδείνωση στις προσδοκίες μας για αυτή τη χρονιά»,  σημειώνει η JP Morgan σε έκθεση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η Eurobank αρχίζει τη σεζόν αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σήμερα με την Πειραιώς να ακολουθει στις 23 Νοεμβρίου, την Alpha Bank στις 25 και την Εθνική στις 30 του μηνός.

«Αναμένουμε ένα άλλο σετ από ικανοποιητικά αποτελέσματα από τις τράπεζες, σε γενικές γραμμές συνέχιση της τάσης που είδαμε το δεύτερο τρίμηνο χωρίς σημαντική επιδείνωση στις προσδοκίες μας για αυτή τη χρονιά»,  σημειώνει η JPMorgan σε έκθεση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

«Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του lockdown θα έχουν μικρότερη βαρύτητα και η προσοχή θα επικεντρωθεί στις προοπτικές για τα έσοδα και την ποιότητα του ενεργητικού στο τελευταίο τρίμηνο και την επόμενη χρονιά».

Οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν οτι η εποικοδομητική εικόνα του 2ου τριμήνου θα έχει συνέχεια, ιδιαίτερα όσον αφορά στις τιτλοποιήσεις, καθώς στα προσεχή δύο τρίμηνα αναμένεται περισσότερη ενεργητικότητα στο μέτωπο αυτό.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 0,2 φορές τη λογιστική τους αξία με ορίζοντα το 2022, χαμηλότερα από τις ευρωπαικές με P/BV στο 0,9 και παρά την κούρσα 32% που έχει παρατηρηθεί τις τέσσερεις τελευταίες εβδομάδες έναντι ανόδου 29% σε αυτές του δείκτη SX7  μετά τις θετικές εξελίξεις με τα εμβόλια κατά του κορωνοιού.

Προβλέπει ανθεκτικότητα στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της εκταμίευσης νέων υγιών δανείων και χαμηλότερου κόστους χρήματος παρά τη συμπίεση στα δανειακά επιτόκια.

Η JP Morgan αναμένει αύξηση γύρω στο 7% στα έσοδα από προμήθειες και περαιτέρω μείωση στα λειτουργικά κόστη ενώ δεν βλέπει εκπλήξεις στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των τραπεζών.

“H προσοχή θα στραφεί στο 4ο τρίμηνο και τις προοπτικές του 2021 με τις διοικήσεις των τραπεζών να διατηρούν τον θετικό τους τόνο όσον αφορά στη δραστηριότητα στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων ΝΡΕ. Η Alpha αναμένεται να επιλέξει τον προτιμητέο αγοραστή για το χαρτοφυλάκιο Galaxy τις επόμενες εβδομάδες ενώ και η Εθνική θα κινηθεί με τη τιτλοποίηση Frontier τον Δεκέμβριο που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα της ανοίγματα της κατα δύο τρίτα.»