J.P. Morgan: Αύξηση των επιτοκίων από τη Fed φέτος θα δώσει ώθηση στις μετοχές

J.P. Morgan: Αύξηση των επιτοκίων από τη Fed φέτος θα δώσει ώθηση στις μετοχές

Παρά την έκρηξη των μετοχών τον Οκτώβριο, πολλοί επενδυτές δεν αισθάνονται "άνετα" με τον επιθετικό τόνο της Fed ως προς την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφηκε κατά την τελευταία συνεδρίασή της, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Marketwatch, oι αναλυτές της J.P. Morgan υποστηρίζουν πως η αλλαγή αυτή στην τακτική της Fed δεν αποτελεί απαραίτητα κακή εξέλιξη για την αγορά. "Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά δεδομένα. Αυτό περιλαμβάνει αύξηση της απασχόλησης στην Αμερική και την σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα." Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Mislav Matejka, στρατηγικός αναλυτής τηου οίκου.

"Αν η Fed προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και κατά την άποψή μας το γεγονός αυτό θα βοηθήσει το κλίμα στις αγορές", πρόσθεσε.

Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed; Σύμφωνα με τον κ. Matejka, η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά στερείται παρουσίας ηγέτη που θα την οδηγήσει σε ράλι. Οι μετοχές που επηρεάζονται από τους ρυθμούς ανάπτυξης φαίνονται ανήμπορες να πάρουν αυτή τη θέση, ο τομέας της Υγείας δεν μοιάζει να δώσει τη "σπίθα για έκρηξη" της αγοράς, ενώ ούτε οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, όσο η Fed δεν αυξάνει τα επιτόκιά της.

Συνοπτικά, οι λόγοι που θα οδηγήσουν την παγκόσμια αγορά των μετοχών σε ανάπτυξη μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τη J.P. Morgan, είναι οι εξής:

- H κατάσταση της οικονομίας της Κίνας θα βελτιωθεί τους επόμενους έξι μήνες,

- Η επανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της μεταποιητικής δραστηριότητας που δημοσιεύτηκαν χτες,

- Η ύπαρξη ρευστότητας παραμένει. Μπορεί να αυξάνονται οι αγορές ομολόγων της Fed αλλά οι ισολογισμοί των τεσσάρων κεντρικών Τραπεζών ( Fed, EKT, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνίας) ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέσα στο 2016,

- Η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζεται. Παρατηρείται ισχυρή δραστηριότητα με ανακοινώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων.