Ιστορικό sell off για την τουρκική λίρα, έχασε 13% σε λίγες ώρες

Ιστορικό sell off για την τουρκική λίρα, έχασε 13% σε λίγες ώρες

Ιστορικό sell-off καταγράφει η τουρκική λίρα, η οποία πλέον καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, καθώς δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Δύση, τη στιγμή που η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με αλλεπάλληλα σοκ.

Σημερινό δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, ενισχύοντας τους φόβους για μετάδοση ενδεχόμενης γενικευμένης κρίσης στη γειτονική μας χώρα.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε απώλειες έως και 13,5% έναντι του δολαρίου και αυτή την ώρα η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα ξεπερνά τις 6 λίρες, καθιστώντας πλέον κρίσιμη την κατάσταση για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε δηλώσεις, για πρώτη φορά από την ημέρα που η λίρα βρέθηκε να διολισθαίνει με... σπασμένα τα φρένα. Ο Ερντογάν έχει μία ευκαιρία να σταματήσει την κατρακύλα, ωστόσο, αν δεν αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και συνεχίσει τη ρητορική της αντιπαράθεσης με τη Δύση, τότε οι επόμενες ώρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για την τουρκική οικονομία.

Στον απόηχο της ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας και του δημοσιεύματος των FT, το ευρώ κινήθηκε καθοδικά καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας ευρωπαϊκός οργανισμός όπως η ΕΚΤ εκφράζει φόβους για μετάδοση της τουρκικής κρίσης.

Έναντι του δολαρίου υποχωρεί κατά 0,5% στα 1,1465 δολάρια, ενώ έναντι της τουρκικής λίρας ενισχύεται 5% στα 6,72.