Ιστορική συνεργασία του Christie' s με την OpenSea φέρνει την πρώτη πώληση NFT

Ιστορική συνεργασία του Christie' s με την OpenSea φέρνει την πρώτη πώληση NFT

Ο Christie's ενώνει δυνάμεις με την κορυφαία διαδικτυακή αγορά NFT, «OpenSea». Το φιλόδοξο εγχείρημα Christie's X OpenSea ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου με μια on-chain δημοπρασία που φιλοξενείται στο Opensea.io και επιμελείται ο οίκος. Μέσω της πλατφόρμας OpenSea, οι συλλέκτες μπορούν να ανακαλύψουν και να αγοράσουν NFT που έχουν επιμεληθεί οι ειδικοί στον Christie's μέσω του blockchain Ethereum. Η δημοπρασία είναι ανοιχτή για περιήγηση στο OpenSea.io από 1 έως 3 Δεκεμβρίου και ανοιχτή για υποβολή προσφορών από 4 έως 7 Δεκεμβρίου.

Η πώληση περιλαμβάνει μια κορυφαία επιλογή από NFT, ένα συνδυασμό από συλλεκτικά και καινούργια ψηφιακά αντικείμενα, με την επιμέλεια του επικεφαλής ψηφιακών και διαδικτυακών πωλήσεων στον Christie's Νόα Ντέιβις και του συλλέκτη της Crypto Art κι επιμελητή Ρόνι Πιροβίνο. Οι δυο τους έχουν συγκεντρώσει τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή των Μοναδικών Ψηφιακών Πιστοποιητικών, ρίχνοντας στην αιχμή της δημοπρασίας το «Forever» με την ψηφιακή υπογραφή του καλλιτέχνη Mad Dog Jones και το «Miami Vice Rocket» του Tom Sachs. Η παρουσίαση των προσφερόμενων NFTs θα πραγματοποιηθεί στην τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμα Web3.

Το γεγονός δε συνιστά απλώς άνοιγμα προς μία νέα αγορά, αλλά δείχνει την στροφή που θέλει να πάρει ο περίφημος οίκος προς την ψηφιακή εποχή. Λέει χαρακτηριστικά ο Μάρκους Φοξ, διευθύνων σύμβουλος του Christie's για την Τέχνη του 20ου / 21ου αιώνα: «Ο κόσμος της ψηφιακής τέχνης κινείται με απίστευτο ρυθμό. Καθώς η αγορά συνεχίζει να διευρύνεται και να εξελίσσεται τεχνολογικά, ο Christie's είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργάζεται με την OpenSea — τη μεγαλύτερη αγορά NFT — για να συντονίσει με επάρκεια και στο πιο υψηλό επίπεδο τις συναλλαγές. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προσέγγιση του παραδοσιακού και του ψηφιακού κόσμου της τέχνης».

Ο Noah Davis που ηγείται της ψηφιακής συνεργασίας, προχωρά ακόμη περισσότερο την σκέψη του Φοξ, λέγοντας: «Με αυτή τη συνεργασία, φέρνουμε το εμπορικό σήμα Christie's με τόλμη στο blockchain. Η συνεργασία μας με την OpenSea μάς επιτρέπει να συνδυάσουμε την εξειδικευμένη επιμέλεια και την περίφημη ταυτότητά μας με τη δυνατότητα της “ψηφιακής αποκέντρωσης”. Ελπίζω ότι αυτή η πώληση να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τις πωλήσεις NFT στον οίκο Christie's, όπου η εκπληκτική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και να βοηθήσει στην ενσωμάτωση ακόμη πιο παραδοσιακών συλλεκτών σύγχρονης τέχνης στο Web3». Ένα πρώτο σχόλιο που μπορεί να γίνει είναι ότι ο ιστορικός οίκος δεν επιθυμεί απλώς να γίνει πρόσφορος χώρος για τα NFT. Ο εναγκαλισμός με την OpenSea σημαίνει ότι θα ελέγχει και τον τρόπο που αυτά θα προσφέρονται και θα έχει λόγο στην παρουσίασή τους. 

«Ο κόσμος του NFT έχει χτιστεί από μια δυναμική κοινότητα που παράγει απίστευτη τέχνη με εξαιρετική δημιουργικότητα, ωθώντας συνολικά τον κόσμο της τέχνης σε αχαρτογράφητα εδάφη» δήλωσε πιο λυρικά το επιφανές μέλος της ηγετικής ομάδας στην OpenSea, Alexander Bercow. «Ο Christie's είναι μια παγκοσμίου φήμης επιχείρηση τέχνης και πολυτελείας που διαμόρφωσε αυτή τη βιομηχανία για αιώνες. Η ευκαιρία να φέρουμε την κληρονομιά και την επιμελητική τους τεχνογνωσία στην πλατφόρμα της OpenSea είναι προφανώς εξαιρετικά συναρπαστική για εμάς. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε αυτά τα εμπνευσμένα έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα με λάτρεις σε όλο τον κόσμο».

Επιλεγμένα έργα από την πώληση θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Art Basel Miami Beach στο «The Gateway», μια αισθητηριακή εμπειρία που περιλαμβάνει μουσική και τέχνη. Το γεγονός, όπως λένε οι διοργανωτές, θα είναι μια γιορτή που απηχεί τη νέα εποχή καινοτομίας NFT. 

Ακόμη κι αν δεν εγγραφείτε στην πώληση, κρατήστε τα ονόματα που θα βγάλει το project Christie's x OpenSea Sale: Andre Oshea, Alpha Centauri Kid, Ash Thorp, Baeige, Blake Kathryn, CyberKongz, DotPigeon, EtherRock, FriendsWithYou, Fvckrender, GMUNK, Joshua Davis, KESH, Krista Kim, Maciej Kucara, Mad Dog Jones, Olive Saw. Victor Mosquera, WhIsBe και Recur.

Πριν από περίπου μισό αιώνα, ο Μάρσαλ Μακ Λούαν είπε το περίφημο απόφθεγμα ότι «το μέσο είναι το μήνυμα», εννοώντας πως ο τρόπος με τον οποίο στέλνουμε ένα μήνυμα, αυτός καθαυτός επηρεάζει το βαθύτερο νόημα του μηνύματος. Αντίστοιχα, μπορούμε να σκεφτούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο παρέχουμε αντικείμενα ψηφιακής τέχνης δίνοντας τις προδιαγραφές υλοποίησης ενός NFT, θα καθοδηγεί και, σε σημαντικό βαθμό, θα διαμορφώνει τους σύγχρονους δημιουργούς. Ο γενναίος κόσμος του NFT επελαύνει με ψηφιακές ταχύτητες και αλλάζει όσα ξέραμε για την παραγωγή και πώληση της τέχνης.