Ιστορικά υψηλά για τον γερμανικό DAX, με κέρδη οι ευρωαγορές

Ιστορικά υψηλά για τον γερμανικό DAX, με κέρδη οι ευρωαγορές

Mε κέρδη άνοιξαν οι ευρωαγορές την τελευταία εβδομάδα του 2020, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά τόσο στην επίτευξη της εμπορικής συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, αλλά και στην υπογραφή της ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας με 900 δισ. δολάρια από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σκαρφάλωσε ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με φόντο τη συμφωνία ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit και το μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας –που πέρασε στις ΗΠΑ.

Ο DAX ενισχύεται στις συναλλαγές της Δευτέρας σε ποσοστό άνω του 1,5% ξεπερνώντας το επίπεδο των 13.800 μονάδων. Είναι η πρώτη φορά που ο DAX βρίσκεται πάνω από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, καλύπτοντας στην ουσία το χαμένο έδαφος της πανδημίας.

Κέρδη καταγράφουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με το Παρίσι, το Μιλάνο και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +1%. Στο Παρίσι ο γαλλικός CAC 40 διαπραγματεύεται με κέρδη της τάξης του 0,68%, στις 5.559,44 μονάδες. Στο ίδιο θετικό κλίμα βρίσκεται και ο ιταλικός FTSE MB στις 22.294,8 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 είναι κλειστός λόγω των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τη συμφωνία για το Brexit η οποία βγάζει από την εξίσωση άλλη μία εστία αβεβαιότητας, οι επενδυτές κοιτούν στο μέλλον και στην ανάκαμψη που αναμένεται να φέρουν στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες οι εμβολιασμοί, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σήμερα σε αρκετές χώρες.

Στις ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία, που δέχεται βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο Ντ. Τραμπ υπέγραψε επίσης το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που αποτρέπει την αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους, του επιλεγόμενου shutdown.

Το πετρέλαιο δείχνει σημάδια ανάκαμψης με το αμερικανικό αργό να καταγράφει κέρδη 0,87%, στα 48,65 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent, με άνοδο 0,72%, διαμορφώνεται στα 51,70 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο χρυσός ανακάμπτει κατά 0,22%, στα 1,887 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,29%, στο 1,2240 δολάριο, ενώ η βρετανική λίρα βρίσκεται στο 1,3552 σε σχέση με το δολάριο.