Ισορρόπησε και έκλεισε θετικά το Χρηματιστήριο

Ισορρόπησε και έκλεισε θετικά το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση όπου υπήρξε γενικευμένη διόρθωση σχεδόν σε όλο το φάσμα των μετοχών του FTSE 25, των τραπεζών αλλά και του Mid Cap, όμως στο φινάλε βγήκαν άμυνες με το Γενικό Δείκτη να ισορροπεί και να κλείνει ήπια θετικά ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με «ουρά» πωλήσεων από τη χθεσινή ημέρα, με το Γενικό Δείκτη μάλιστα να «κρεμά» έως το χαμηλό των 824,68 μονάδων (-1,45%) το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, όμως σταδιακά κάποια blue chips βελτίωσαν την εικόνα τους, οδηγώντας τελικώς τις περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές του Large Cap σε θετικό κλείσιμο.

Μάλιστα, αρκετά χαρτιά κατέγραψαν κέρδη από 1% έως 4%, με τους επενδυτές να επανατοποθετούνται μετά τη διόρθωση των τριών τελευταίων ημερών – συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής συνεδρίασης που στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε διορθωτικά.

Μένει να δούμε αν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση η οποία ήταν άκρως απαραίτητη για την αγορά μας, που είχε «υπερφορτωθεί» με κέρδη, ενώ δείκτες και μετοχές κινούνταν σε υπεραγορασμένες ζώνες, ύστερα από το ράλι που έλαβε χώρα μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Οι συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα δείξουν πολλά ως προς αυτό, ενώ πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, όπου απομένουν δέκα συνεδριάσεις έως τότε.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 838,72 μονάδες με οριακή άνοδο 0,23% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας καθώς έφτασε στα 106,22 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες οι τόνοι ήταν μειωμένοι σήμερα, καθώς διακίνησαν μόλις 26,7 εκατ. μετοχές μέσω τζίρου που έφτασε στα 37,9 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.146,37 μονάδες με άνοδο 0,36%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 750,99 μονάδες με πτώση 0,85%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.277,56 μονάδες με νέα διόρθωση σε ποσοστό 0,67%.

Στις τράπεζες, έλαβε χώρα σημαντική ενδοσυνεδριακή διόρθωση με απώλειες που ξεπέρασαν και το 5%, όμως στο φινάλε η εικόνα ήταν πολύ πιο βελτιωμένη. Η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 1,68%, η Eurobank -1,27%, η Εθνική -0,80%, ενώ η Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη.

Εντελώς αλλαγμένη ήταν η εικόνα στο κλείσιμο και στον ευρύτερο Large Cap, όπου η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε με κέρδη, ενώ πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Τιτάν (-4,57%), ΟΤΕ (-2,64%), ΟΛΠ (-1,14%), Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Αντιθέτως, άνοδο άνω του 4% κατέγραψαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης, το ΑΔΜΗΕ στο +3,57%, η ΔΕΗ +3,01% (έφτασε ενδοσυνεδριακά να κερδίζει άνω του 6%), άνω του 2% ενισχύθηκαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Jumbo, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap το πρώτο πεντάωρο η πτώση – διόρθωση ήταν σχεδόν καθολική, όμως στο τέλος η εικόνα ήταν μεικτή. Με απώλειες 8,57% συνέχισε η Attica Bank, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν οι MIG, Ικτίνος, Κρι Κρι, Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης.

Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 4% είχε η Νηρέας, στο +3,17% η Κλουκίνας Λάππας, +2,31% η AVAX, +2,28% η Τεχνική Ολυμπιακή και +1,49% η Intralot. Στην ευρύτερη αγορά, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΑΕΓΕΚ, Audiovisual, Σωλ. Τζιρακιάν, Επίλεκτος, Κορδέλλου, Frigoglass, Μουζάκης, Δρομέας, Σφακιανάκης, Προοδευτική, Κλωστ. Ναυπάκτου και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 53 ανοδικές και 56 πτωτικές μετοχές.

Η εικόνα σε εβδομαδιαίο επίπεδο

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 1,02% με τα κέρδη από την αρχή του έτους στο +36,76%, ο FTSE 25 υποχώρησε μόλις κατά 0,11% το 4ήμερο, ενώ ο Mid Cap κινήθηκε ανοδικά το 4ήμερο σε ποσοστό 0,66% ανεβάζοντας τα κέρδη το 2019 στο +31,02%.

Ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση – διόρθωση την εβδομάδα κατά 5,46%, με τα κέρδη το 6μηνο του 2019 να περιορίζονται στο +70,35%. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση αξία συναλλαγών αυτή την εβδομάδα έφτασε στα 89,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 2,04% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Φωτογραφία intime news