Ισορροπία και μοιρασμένα πρόσημα στις 920 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Ισορροπία και μοιρασμένα πρόσημα στις 920 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση η οποία επιβεβαίωσε εκ νέου την επιφυλακτικότητα των διεθνών χαρτοφυλακίων προς την ανάληψη νέων ρίσκων στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η σημερινή, με την αξία συναλλαγών να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και από τα στάνταρ του 2019.

Η ελληνική αγορά μπορεί να «διέσωσε» το θετικό πρόσημο στο φινάλε και τις δημοπρασίες, όμως είναι φανερό ότι υπάρχει κόπωση τόσο στις τράπεζες όσο και ευρύτερα, κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό όλο το τελευταίο διάστημα.

Η κόπωση του τραπεζικού κλάδου είναι εμφανής καθ' όλη τη διάρκεια των πρώτων 35 ημερών του 2020, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 5,81% από την αρχή του χρόνου, έχοντας συμπληρώσει εφτά αρνητικά κλεισίματα στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις.

Την επιβεβαίωση της κόπωσης του κλάδου, ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει και η έκθεση του οίκου Goldman Sachs που προχώρησε σε υποβάθμιση του κλάδου, μειώνοντας τις τιμές – στόχους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Για την Alpha Bank έδωσε τιμή στόχο τα 2,13 ευρώ, για την Πειραιώς τα 1,85 ευρώ, για την Eurobank τα 0,82 και για την ΕΤΕ τα 2,60 ευρώ. Με αφορμή αυτή την έκθεση η εικόνα του τραπεζικού κλάδου άλλαξε μετά το μεσημέρι και από αρχικά κέρδη έως 1,14% γύρισε σε πτώση 1,06%, για να κλείσει τελικώς αδιάφορα (-0,03%) στις 833,77 μονάδες.

Υπάρχει λοιπόν εμφανής προβληματισμός για τον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, ενώ είναι σαφές ότι τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις τράπεζες και την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής, ενώ ανησυχία προκαλεί και η νέα καθυστέρηση στο Ελληνικό, λόγω της δικαστικής εμπλοκής για το καζίνο.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον όπου τα χρηματιστήρια απανταχού έχουν επιστρέψει για τα καλά, είτε με νέα ιστορικά υψηλά, είτε πολύ κοντά σε αυτά. Οι ασιατικές αγορές σήμερα έκλεισαν με ράλι ανόδου έως 2,64%, με φόντο την απόφαση του Πεκίνου για σημαντική μείωση των εμπορικών δασμών προς τις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε να μειωθούν στο μισό οι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων, ήτοι στο 5% από 10% προηγουμένως και στο 2,5% από 5%, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με την ανησυχία για τον κορονοϊό να είναι πλέον «ελεγχόμενη», οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν και σήμερα ανοδικά, έχοντας σχεδόν μηδενίσει τη ζημιά από την πρόσφατη διόρθωση, λόγω του ιού, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται (και) σήμερα οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones στις 29.300 μονάδες (!!) και τους S&P 500 και Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στον αντίποδα, το ελληνικό χρηματιστήριο, παρ’ ότι απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη των 900 μονάδων δε δείχνει τη δυναμική που θα ανέμενε κανείς, ύστερα από την αποφόρτιση διεθνώς, αλλά και τις θετικές εξελίξεις που είχαν προηγηθεί όπως η αναβάθμιση από τη Fitch, η επιτυχής έξοδος στις αγορές και οι θετικές εκθέσεις από επενδυτικούς οίκους.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 921,45 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 917,04 μονάδων (-0,43%) έως το υψηλό των 926,88 μονάδων (+0,64%). Η αξία συναλλαγών ήταν περιορισμένη ξανά, καθώς διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. ευρώ, με τα 3,42 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 20 εκατ. ευρώ, με την Εθινκή στην κορυφή με 7,52 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες θετικά ξεχώρισε η Alpha Bank (+1,14%), ενώ η Πειραιώς πιέστηκε σε ποσοστό 2,39%. Στον ευρύτερο Large Cap η εικόνα ήταν μοιρασμένη χωρίς κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Στον Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο η AVAX (+4,14%), ενώ από εκεί και πέρα τα πρόσημα ήταν μεικτά χωρίς κάτι ιδιαίτερο.

Στις ακόμη πιο μικρές αποτιμήσεις, κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους όπως ΑΝΕΚ, Μύλοι Κεπενού, Φιερατέξ, Space Hellas, Μινέρβα, Βιοκαρπέτ, Newsphone, Unibios, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Γενική Εμπορίου, Ιντεάλ, Centric και Pasal, ενώ υποχώρησαν οι Παΐρης, Moda Bagno, CPI, Reds, Κυριακούλης, Έλαστρον, Μοτοδυναμική, Ίλυδα, Ελγέκα, Κλωστ. Ναυπάκτου και Inform Λύκος. Στο σύνολο της αγοράς, 55 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.