Ισορροπία δυνάμεων και συντήρηση στο Χ.Α. με μικρό τζίρο

Ισορροπία δυνάμεων και συντήρηση στο Χ.Α. με μικρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ακόμη συνεδρίαση συντήρησης, συσσώρευσης και στάσης αναμονής χωρίς δυναμική και χωρίς νέες «ιδέες» ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρ'' ότι το τελευταίο διήμερο έδειξε πως θέλει να κρατήσει το όριο των 700 μονάδων, εντούτοις καταλύτης και δυνάμεις για υπέρβαση των 720 μονάδων δεν υπάρχουν σ'' αυτή τη φάση.

Όμως, παρόμοια (και) σήμερα ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών, με όλες τις αγορές σε εξαιρετικά πενιχρές έως ασήμαντες διακυμάνσεις, χωρίς νεύρο, χωρίς δυναμική και χωρίς καταλύτες.

Σε εγχώριο επίπεδο, η αγορά αναμένει τις εξελίξεις και την έκβαση της διευθέτησης για την πρώτη κατοικία που θα κρίνει πολλά και για την πορεία τακτοποίησης των κόκκινων δανείων αλλά και την εν γένει εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Από εκεί και πέρα, το επόμενο διήμερο υπάρχουν πολλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τόσο των τραπεζών όσο και των άλλων εταιρειών, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο αυξημένο τέμπο, εξαιτίας αυτού.

Πάντως, οσονούπω τελειώνει και το πρώτο τρίμηνο του 2019, που είναι έντονα κερδοφόρο για το Χ.Α., οπότε μια στάση αναμονής, με συσσώρευση και επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό.

Εν μέσω όλων αυτών σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχοντας πολύ μικρή διακύμανση μόλις έξι μονάδων, έκλεισε στις 713,73 μονάδες με οριακή άνοδο 0,21% και κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 712,53 μονάδες, ενώ το υψηλό ήταν στις 718,81 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη έναντι της χθεσινής συνεδρίασης (57,57 εκατ.) και διαμορφώθηκε στα 43,35 εκατ. ευρώ με τα 5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 12% του συνόλου να είναι πακέτα, ενώ για άλλη μια συνεδρίαση δέσποσε ο ΟΤΕ διακινώντας όγκο 8,53 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτική της στάσης αναμονής σήμερα στο Χ.Α. είναι η εικόνα των επιμέρους δεικτών, με τον FTSE 25 να κλείνει με οριακή άνοδο 0,02% και τον Mid Cap με οριακή πτώση 0,07%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 541,38 μονάδες με άνοδο 1,34%.

Στις τράπεζες, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 3,35%, η Πειραιώς +1,34%, η Εθνική +0,45% και η Alpha Bank +0,41%. Μεικτή χωρίς κάτι ιδιαίτερο ήταν η εικόνα στον ευρύτερο Large Cap όπου ξεχώρισε με άνοδο άνω του 3% ξανά η Grivalia Properties, με τη Μυτιληναίος στο +1,13% και τη Σαράντης στο +1,41%, ενώ υποχώρησαν άνω του 1% οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Στον Mid Cap ξεχώρισε η Intralot με άνοδο +7,02% με την AS Company στο +2,38%, ενώ υποχώρησαν άνω του 4% οι Νηρέας και Κέκροπας, άνω του 3% έχασε η Κρι Κρι και άνω του 2% οι ι MIG και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως ElvalHalcor, Profile, Forthnet, ΙΑΣΩ, Mevaco, Ελινόιλ, ΕΚΤΕΡ και Περσεύς, ενώ υποχώρησαν οι Μουζάκης, ΑΕΓΕΚ, Trastor, Κρέτα Φαρμ, Medicon, F.G. Europe, Ίλυδα, Μοτοδυναμική, Centric και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 53 που υποχώρησαν.