Ισορροπία δυνάμεων και αφομοίωση κερδών στο Χρηματιστήριο

Ισορροπία δυνάμεων και αφομοίωση κερδών στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Άλλη μια συνεδρίαση που επιβεβαίωσε ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση νέων καταλυτών για να κινηθεί υψηλότερα και δεν υπάρχει διάθεση να χαθούν τα έως τώρα τεχνικά κεκτημένα ήταν αυτή της Πέμπτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κρατά το όριο των 870 μονάδων, εν μέσω μοιρασμένων προσήμων, αλλά και με τζίρο που δείχνει επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών.

Εν μέσω βελτιωμένου διεθνούς κλίματος, με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ήπια θετική τροχιά και τους τρεις αμερικανικούς δείκτες να ανοίγουν εκ νέου ανοδικά παίρνοντας ώθηση από την απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων, το ελληνικό χρηματιστήριο πήγε σε μια συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων, χωρίς ακρότητες και χωρίς μεγάλα ρίσκα.

Η αγορά κατ'' επανάληψη έχει πιστοποιήσει ότι περιμένει νέους καταλύτες για να κινηθεί υψηλότερα, καθώς όπως έδειξε πρόσφατα, στην περιοχή των 850-860 μονάδων «στεγνώνουν» οι πωλήσεις. Μάλιστα, ο Γ.Δ. έκλεισε για 3η φορά ανοδικά στις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας και για 5η στις εφτά τελευταίες.

Κύριοι καταλύτες του τελευταίου διημέρου είναι η αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται στο 14ο road show της ΕΧΑΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 32 εισηγμένων εταιρειών, αλλά και το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων έως 9 δισ. ευρώ που φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Οι πληροφορίες από το Λονδίνο είναι θετικές, καθώς το φετινό road show έλαβε χώρα κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις έναντι όλων όσων είχαν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτός ήταν ο λόγος της επανεμφάνισης μεγάλων επενδυτικών οίκων και εν γένει ποιοτικών χαρτοφυλακίων.
Στη χώρα υπάρχει μετά από χρόνια μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ξεκάθαρη στόχευση για έλκυση επενδύσεων και ξεμπλοκάρισμα όλων των δημιουργικών δυνάμεων, μακριά από τις ερμαφρόδιτες καταστάσεις και τις παλινωδίες που βίωσε ο τόπος τα περασμένα έτη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι το ρίσκο χώρας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η έκδοση του ΟΤΕ υπερκαλύφθηκε πάνω από τέσσερις φορές, πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλό επιτόκιο για ελληνική εταιρεία, ενώ πλέον μετά από τέσσερα χρόνια τα capital controls αποτελούν παρελθόν.

Το παρόν στο Λονδίνο έδωσαν πάνω από 100 funds, οι funds managers ξεπέρασαν τους 134, ενώ έλαβαν χώρα περί τις 560 κατ'' ιδίαν συναντήσεις ξένων διαχειριστών με τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στράφηκε προς τις τράπεζες, λόγω της κινητικότητας στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ενώ επίσης ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφηκε για τους κλάδους της ενέργειας και των υποδομών.

Πλην των τραπεζών, πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ, τη Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, τον όμιλο Μυτιληναίου και τη ΓΕΚ Τέρνα. Όλοι οι όμιλοι παρουσίασαν τα οικονομικά τους μεγέθη, τα επενδυτικά τους σχέδια και τα projects που είτε έχουν ξεκινήσει είτε δρομολογούν οσονούπω.

Στη σημερινή του ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε τις προοπτικές που ανοίγονται με το άνοιγμα των επενδύσεων, μίλησε για την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις και «τρέξιμο» των νομοσχεδίων που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς και θα βάλουν τέρμα στην ακινησία όλων των τελευταίων ετών.

Αύξηση τζίρου αυτή την εβδομάδα

Μέσα σ'' όλα αυτά τα τεκταινόμενα, κυριότερο ποιοτικό στοιχείο αυτής της εβδομάδας είναι η ενίσχυση του τζίρου, καθώς στις τρεις από τις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις, ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ! Τη Δευτέρα ο τζίρος ανήλθε στα 78,36 εκατ. ευρώ, χθες Τετάρτη έφτασε στα 79,92 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα διαμορφώθηκε στα 71,33 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως στη διόρθωση της Τρίτης «στέγνωσαν» οι συναλλαγές με το τζίρο να κατέρχεται στα 45,96 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται λοιπόν πως διάθεση να «σηκωθούν» κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχουν κάτι που διαπιστώθηκε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες όπου σε συνεδριάσεις συσσώρευσης και αναμονής, «στέγνωσαν» όγκοι και τζίροι, ενώ η αγορά κράτησε με χαρακτηριστική ευκολία την ευρύτερη ζώνη των 850 – 860 μονάδων.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η εξαιρετικά μικρή – μόλις 6 μονάδων - διακύμανση για το Γ.Δ., που φανερώνει ότι υπήρξε νηνεμία ευρύτερα και ισορροπία δυνάμεων μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Τελικώς ο Γ.Δ. έκλεισε στις 873,93 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 869,14 μονάδες και υψηλό στις 875,86 μονάδες.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.167,71 μονάδες με άνοδο 0,35%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 813,18 μονάδες με άνοδο 1,40%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.354,99 μονάδες με οριακή πτώση 0,06%.

Στον FTSE 25 υπήρξε απόλυτη ισορροπία με 11 ανοδικές και 11 πτωτικές μετοχές, ενώ υπήρξαν και τρεις αμετάβλητες, ενώ στις τράπεζες ξεχώρισαν οι Eruobank και Εθνική με άνοδο 3,16% και 1,75% αντίστοιχα. Θετικά έκλεισαν οι Jumbo, Coca Cola HBC, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Fourlis και Cenergy Holdings, ενώ υποχώρησαν οι Lamda Development (-3,25%), ΑΔΜΗΕ (-2,82%), Viohalco, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Titan και Σαράντης.

Στον Mid Cap κέρδη είχαν οι Ικτίνος, AVAX, Attica Bank, Πλαίσιο, Παπουτσάνης και Profile, ενώ υποχώρησαν οι Πλαστικά Θράκης, MLS, Κέκροπας, Τεχνική Ολυμπιακή, MIG, AS Company, Intrakom Holdings, Intrakat και Intralot.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως CPI, Forthnet, Βιοτέρ, Βαράγκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κυριακούλης, Moda Bagno, Ελγέκα, Δομική Κρήτης και Εβροφάρμα, ενώ χαμηλότερα έκλεισαν οι ΑΕΓΕΚ, Sato, Κτήμα Λαζαρίδη, Ακρίτας, Παΐρης, Μοτοδυναμική και Βιοκαρπέτ. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 53 ανοδικές και 52 πτωτικές μετοχές.