«Ξύπνημα» των long στο Χ.Α. και αντίδραση έως 13% σε τράπεζες – FTSE

«Ξύπνημα» των long στο Χ.Α. και αντίδραση έως 13% σε τράπεζες – FTSE

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την καλύτερη αντίδραση των τελευταίων τουλάχιστον τριών μηνών πραγματοποίησε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, μια ημέρα πριν το φινάλε του (πτωτικού) Νοέμβρη και μια ημέρα πριν τις τελειωτικές κινήσεις από την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω MSCI.

Η αγορά, αιφνιδιάζοντας σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους ξέσπασε ανοδικά με τη συμμετοχή – μετά από καιρό – τόσο των τραπεζών όσο και των υπολοίπων blue chips, με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι επικρατώντας κατά κράτος.

Μια σειρά από θετικές συμπτώσεις και θετικούς καταλύτες, οδήγησαν τον τραπεζικό κλάδο σε ράλι έως 13,03% και τα μη τραπεζικά blue chips έως +11,07%!

Η έκθεση – ετυμηγορία του οίκου Moody's που εκφράστηκε θετικά για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, η θετική ενημέρωση των Ελλήνων θεσμικών από τη διοίκηση της Μυτιληναίος, και η διάψευση του αμερικανικού fund QCM ότι σχετίζεται με θέσεις short στην Intralot, συνέδραμαν στο να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον και ξέσπασμα.

Η αγορά – παρά τις μικροαντιδράσεις των προηγούμενων ημερών – ευρίσκονταν σε ακραία υπερπώληση, τόσο σε επίπεδο τραπεζών, όσο και σε επίπεδο blue chips της πραγματικής οικονομίας. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο Liberal, πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας πλήρωσαν το… μάρμαρο της τραπεζικής πτώσης και του τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του Χ.Α.

Έτσι, με σχεδόν… αθόρυβες κινήσεις φθοράς και ρευστοποιήσεων, πολλά τέτοια «χαρτιά» είχαν κυλήσει σε χαμηλά ενός έως τριών ετών, χωρίς κάτι τέτοιο να «δικαιολογείται» από το γενικότερο εκτόπισμά τους, ή τα αποτελέσματά τους. Σήμερα λοιπόν, αρκετές τέτοιες μετοχές βρήκαν αφορμή για μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίδραση.

Από εκεί και πέρα, αύριο ολοκληρώνεται ο μήνας και κυρίως αύριο θα γίνουν οι περισσότερες κινήσεις για το rebalancing στις τράπεζες που από τις 3 Δεκεμβρίου διαγράφονται από το δείκτη MSCI Standard Greece και υποβιβάζονται στον MSCI Cmall Cap, από τον οποίο διαγράφεται η Ελλάκτωρ. Έτσι, εκτιμήσεις για την αυριανή συνεδρίαση και το εύρος ή τη «σκληρότητα» των πωλήσεων δεν μπορούν να γίνουν.

Βελτίωση της τεχνικής εικόνας, κοντά στις 620 μονάδες ο Γ.Δ.

Πάντως, σήμερα υπήρξε σημαντική βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε από τη ζώνη των 600 μονάδων, βάζοντας πλώρη για υψηλότερα. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 618,16 μονάδες με άνοδο 2,50%, σε μια συνεδρίαση με μόνιμα θετικό πρόσημο, χαμηλό στις 604,97 μονάδες (στο άνοιγμα) και υψηλό στις 620,28 μονάδες λίγο πριν το κλείσιμο.

Με λίγα λόγια, η τεχνική παρακαταθήκη της αγοράς είναι καλή, με κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και γενικώς πολύ καλό διάγραμμα ημέρας. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,04 εκατ. ευρώ, με τα 11,55 εκατ. (ήτοι το 19% του συνόλου) να είναι πακέτα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.633,34 μονάδες με άνοδο 2,20%, ο Mid Cap έκλεισε στις 939,79 μονάδες με άνοδο 2,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 452,69 μονάδες με ράλι αντίδρασης +8,10%. Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση δέσποσε η Eurobank διακινώντας όγκο 26,82 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου 15,56 εκατ. ευρώ, ενώ στον τραπεζικό κλάδο συνολικά διακινήθηκαν 40,63 εκατ. τεμάχια μέσω 28,36 εκατ. ευρώ τζίρου.

Στο χώρο των τραπεζών, ξεχώρισε το ξέσπασμα της Eurobank που έκλεισε στο +13,03%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 7,59%, η Εθνική +4,21% και η Πειραιώς +2,11%. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, κυριάρχησε η Grivalia Properties με άνοδο 11,07%, η Μυτιληναίος έκλεισε στο +8,21%, η ΕΧΑΕ +6,69%, Viohalco +4,87%, Fourlis +4,40%, ΔΕΗ +4,27% κ.ο.κ. Πτωτικά στο χώρο του Large Cap έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, Motor Oil και Τιτάν.

Στο χώρο του Mid Cap, ξεχώρισε η αντίδραση της Intralot που έκλεισε στο +20,37% με πάνω από 1 εκατ. τεμάχια (χθες είχε χάσει 26,89%) καθώς και της Intracom Holdings που ενισχύθηκε κατά 14,73%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει άνω του 18%. Θετικά έκλεισαν επίσης οι MIG, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Ικτίνος, Κρι Κρι, Πλαίσιο, Attica Bank και MLS.

Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 35 που υποχώρησαν.