Αντίδραση έως 8% σε τράπεζες – FTSE, προς τις 620 μονάδες ο Γ.Δ.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, 11:53 - Τελευταία ενημέρωση: 14:23
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Γενικευμένη αντίδραση τόσο στις τράπεζες όσο και στο χώρο των blue chips καταγράφεται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στην παύση των ρευστοποιήσεων, δεδομένου ότι ο τζίρος κινείται σε πολύ μέτρια επίπεδα.

Πάντως, η αγορά δείχνει διάθεση για κάτι καλύτερο, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε προσπάθεια κατοχύρωσης της ευρύτερης ζώνης των 610-615 μονάδων. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη ανέλθει στις 618 μονάδες με ράλι αντίδρασης +2,47%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, μετά από ημέρες πιέσεων, σήμερα υπάρχει αντίδραση, με την Alpha Bank στο +8,14%, τη Eurobank +7,33%, την Εθνική +4,37% και την Πειραιώς +5,28%.

Θετικά επιδρά στην αγορά η ετυμηγορία του οίκου Moody’s για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών. Η Moody’s, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει τις προοπτικές της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης καθώς θα βελτιώσει τόσο την ποιότητα του ενεργητικού όσο και την κεφαλαιακή τους βάση λόγω της μείωσης των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο (DTC).

Αναμφίβολα, το μεγάλο ζήτημα αφορά στις προτεινόμενες λύσεις για την ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων και την… αναίμακτη «κάθαρση» των τραπεζικών ισολογισμών. Η αγορά δείχνει «ζαλισμένη» από τα διαφορετικά σχέδια, τις διαφορετικές εκτιμήσεις και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες προτάσεις από πλευράς Κομισιόν, ωστόσο η Moody’s χαρακτήρισε σε σημερινή της έκθεση «πιστωτικά θετική» την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος προσφέροντας στήριξη στις τραπεζικές μετοχές.

Παράλληλα, η ενημέρωση των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών από τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο για τα μεγέθη, τους στόχους και τους τζίρους των επόμενων ετών, δίνει «φτερά» στη μετοχή που ενισχύεται 7,46% με ισχυρό όγκο, συμπαρασύροντας και πολλά άλλα blue chips.

O κ. Μυτιληναίος μίλησε για διπλασιασμό τζίρου, από 1,5 δισ. ευρώ φέτος, ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ και εκτίναξη των λειτουργικών κερδών στα 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020-2021!

Όπως προαναφέρθηκε το ξέσπασμα της Μυτιληναίος συμπαρασύρει και πολλά άλλα μη τραπεζικά blue chips που είχαν πληγεί εσχάτως από τις ρευστοποιήσεις στο σύνολο της αγοράς, με κεντρική αφορμή τη μείωση της στάθμισης της ελληνικής αγοράς στους δείκτες MSCI αναδυόμενων αγορών.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο Liberal, πολλά blue chips έφτασαν να κατρακυλήσουν σε χαμηλά είτε έτους είτε δύο ή τριών ετών, χωρίς κάτι τέτοιο να «δικαιολογείται» από το γενικότερο εκτόπισμά τους, ή τα αποτελέσματά τους.
Σήμερα λοιπόν κέρδη άνω του 5% έχει η Motor Oil, άνω του 3% κερδίζουν οι ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia Properties ενώ άνω του 2% ενισχύονται οι ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ. Πτωτικά στο χώρο του Large Cap κινούνται μόνο οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει σήμερα η «επιστροφή» των μετοχών του ομίλου Κόκκαλλη, καθώς ύστερα από τις μεγάλες χθεσινές πιέσεις, η Intralot ενισχύεται κατά 15,87% με ισχυρό όγκο και η Intracom Holdings +12,18%. Οι δύο μετοχές, χθες απώλεσαν άνω του 26% και άνω του 18% της αξίας τους αντίστοιχα.
Στο σύνολο της αγοράς, 54 μετοχές ενισχύονται έναντι 40 που υποχωρούν χαμηλότερα.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα