«Σκαρφαλώνει» η τιμή του πετρελαίου, αδιάλλακτη η στάση της Σ. Αραβίας για μείωση της παραγωγής

«Σκαρφαλώνει» η τιμή του πετρελαίου, αδιάλλακτη η στάση της Σ. Αραβίας για μείωση της παραγωγής

Ανοδικά κινείται για δεύτερη ημέρα η τιμή του πετρελαίου, αφού η Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε αδιάλλακτη στην πίεση που άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ στον OPEC με σκοπό να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών του, με τον υπουργό Ενέργειας, Χαλίντ αλ Φάλιχ να επαναλαμβάνει τη δέσμευση του OPEC για μείωση της παραγωγής. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τουίταρε προ ολίγων ημερών στους παραγωγούς του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να «χαλαρώσουν», καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ υψηλές.

Ο Σαουδάραβας υπουργός απάντησε την Τετάρτη στον Ντόναλντ Τραμπ ότι ο OPEC υιοθετεί μια μετρημένη προσέγγιση για τις τιμές του πετρελαίου. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το tweet του Αμερικανού προέδρου απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Οι 25 χώρες του Οργανισμού ακολουθούν μια πολύ αργή και μετρημένη προσέγγιση. Όπως αποδείχθηκε και στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, μας ενδιαφέρει η σταθερότητα της αγοράς κατά πρώτο και κύριο λόγο».

Η τιμή του αργού τύπου brent παρουσιάζει άνοδο 1,4% στα 66,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI ενισχύεται κατά 2,05% στα 56,67 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25% φέτος, αφού ο OPEC μαζί με άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία και το Ομάν συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή για να αποφύγουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλεονάσματος.

Γενικός Γραμματέας OPEC: Ευπρόσδεκτος σε διάλογο ο Ντόναλντ Τραμπ

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του OPEC Μοχάμαντ Μπάρνκιντο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει σε διάλογο για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, έχουν στρατηγικό μερίδιο στην προσφορά και τη ζήτηση παγκοσμίως, δήλωσε ο ΓΓ όταν ρωτήθηκε για το τιτίβισμα του Αμερικανού Προέδρου, το οποίο προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων.