«Ρίχνει» η Ευρώπη το ΧΑ - Απομακρύνεται από τις 890 μονάδες

«Ρίχνει» η Ευρώπη το ΧΑ - Απομακρύνεται από τις 890 μονάδες

Την απομάκρυνσή του από τη ζώνη των 890 μονάδων επικυρώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές επηρεάζει και την εγχώρια αγορά με την αβεβαιότητα που προκαλεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας να λειτουργεί ως ντόμινο στην παγκόσμια αγορά.

Την ίδια στιγμή, το βλέμμα είναι στραμμένο στα αποτελέσματα εταιρειών, ενώ σημαντικές εξελίξεις όπως το σχέδιο «Ηρακλής» στις τράπεζες, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και το νέο οργανόγραμμα της Alpha Bank, το «τρέξιμο» των διαδικασιών για την ΑΜΚ στη Lamda Development, το μεγάλο ευρωομόλογο της Μυτιληναίος, ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό, αλλά και το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα, κρατούν σε εγρήγορση την αγορά.

Η αγορά όλες αυτές τις ημέρες μετράει δυνάμεις και... γράδα για να φανεί αν υπάρχουν τα «καύσιμα» για την άμεση υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων, ή αν θα απαιτηθούν περισσότερες ημέρες, μεγαλύτερη συσσώρευση ή πιθανή μικρή οπισθοχώρηση, ώστε να μπουν καλύτερες τεχνικές βάσεις.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 885,28 μονάδες υποχωρώντας 0,57%, με υψηλό στις 890,47 μονάδες και χαμηλό στις 883,23 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 4,4 εκατ. τεμάχια.

Διευρύνονται οι τραπεζικές πιέσεις που ξεκίνησαν από χθες. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Eurobank -1,80% και ακολουθούν Alpha Bank -1,7%, Εθνική -1,3% ενώ με οριακή άνοδο +0,50% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες από τις 850 -860 μονάδες κοντά στο όριο των 900 μονάδων, οπότε για την υπέρβαση και τα νέα υψηλά 4,5 ετών πάνω από αυτή την περιοχή, ίσως απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η όποια συσσώρευση και συγκέντρωση δυνάμεων είναι πολύ φυσιολογική εξέλιξη εφόσον η αγορά βρίσκεται μπροστά σε ένα κομβικού τύπου στοίχημα, όπως είναι η υπέρβαση των 900 μονάδων, που θα αλλάξει επίπεδο ευρύτερα όλο το σύστημα.

Μένει βεβαίως να δούμε το timing αυτής της υπέρβαση και το αν θα υπάρξουν άμεσα δυνάμεις για να γίνει κάτι τέτοιο, διαφορετικά, δεν αποκλείεται να δούμε οπισθοχώρηση και επαναφόρτιση λίγο χαμηλότερα, όπως έγινε πρόσφατα με την προσπάθεια ελέγχου της ζώνης των 880-885 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, εν μέσω πολύ έντονων διεργασιών στις τράπεζες αλλά και στην πραγματική οικονομία, ενώ δε λείπουν οι διαρκείς αναβαθμίσεις από ξένους οίκους.

Μετά τις τράπεζες που τελευταία έχουν δεχτεί μπαράζ θετικών εκθέσεων και εκτιμήσεων, σήμερα ήταν η Barclays που ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 17 ευρώ από τα 14 πριν.