«Ρηχή» πτώση στο Χ.Α. που επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα

«Ρηχή» πτώση στο Χ.Α. που επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αν και οι αμερικανικοί δείκτες χθες έκλεισαν ισορροπητικά ή ανεπαίσθητα πτωτικά, οι ασιατικές αγορές σήμερα το πρωί έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, με το Nikkei 225 να υποχωρεί σε ποσοστό 1,33% και τον Hang Seng -0,84%.

Τη σκυτάλη της πτώσης έλαβαν οι ευρωπαϊκές αγορές που επηρεασμένες από την κλιμακούμενη κρίση στην τουρκική οικονομία και την ιστορική διολίσθηση της λίρας, που φέρνει νέα μεγάλη αστάθεια σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα, κινούνται έντονα χαμηλότερα.

Άλλωστε, τα τεκταινόμενα στην Τουρκία επηρεάζουν ευρύτερα δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ισχυρή παρουσία στη γείτονα, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος για τον ίδιο λόγο. Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες, λόγω μνημονίου να ρευστοποίησαν τις κύριες επενδύσεις τους στην Τουρκία, όμως οι άλλες χώρες, διατηρούν σημαντική – τραπεζική – παρουσία εκεί.

Η ισπανική BBVA, η ιταλική UnCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ισχυρή έκθεση στην τουρκική οικονομία και νομοτελειακά επηρεάζονται. Αυτό φέρνει πιέσεις σε όλο τον κλάδο στην Ευρώπη, επηρεάζοντας και τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 1,56%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,09% ενώ πτώση άνω του 1% καταγράφουν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται μεν πτωτικά όμως – ακριβώς λόγω της ρηχότητάς του – δεν ακολουθεί κατά πόδας την πτώση της Ευρώπης, όπως ακριβώς δεν ακολούθησε και την άνοδο. Η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στο στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 750 και 765 μονάδων όλο το τελευταίο διάστημα, εν μέσω μείωσης συναλλαγών και μικρού τζίρου.

Από τη μία ισχυρές ρευστοποιήσεις στη ζώνη των 750 μονάδων δεν καταγράφονται, από την άλλη δεν υπάρχουν και οι καταλύτες ώστε να διαμορφωθεί ένα momentum αντίδρασης προς τις 780-790 μονάδες. Έτσι, γίνεται παιχνίδι συντήρησης, συσσώρευσης και ήπιου trading.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 751 μονάδες με πτώση 0,47%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 6 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται πτωτικά, ενώ σε ήπια θετικό έδαφος διαπραγματεύονται μόνο οι ΟΠΑΠ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΟΛΠ.

Πτώση άνω του 1% σημειώνουν οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Fourlis, ενώ ηπιότερη πτώση σημειώνουν οι Viohalco, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia Properties.

Αδιάφορη και χωρίς στίγμα η εικόνα στο χώρο του Mid Cap, όπου ανοδικά κινούνται μόνο οι Κρι Κρι, J&P Άβαξ, MLS Πληροφορική και Κλουκίνας Λάππας, ενώ υποχωρούν οι Cenergy Holdings, Υγεία, Ελλάκτωρ, Intracom Holdings, Intralot, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά οι κινήσεις είναι απολύτως διστακτικές, με κύριο χαρακτηριστικό τους μικρούς όγκους και τζίρους, ενώ στο σύνολο του Χ.Α. 21 μετοχές ενισχύονται έναντι 40 που υποχωρούν.