«Ράλι» 9% για το πετρέλαιο

«Ράλι» 9% για το πετρέλαιο

Με άνοδο 9% για την Παρασκευή και 9,4% για το σύνολο της εβδομάδας έκλεισε το πετρέλαιο, ξεπερνώντας και τα 32 δολάρια.

Το Short covering, η τακτική της επαναγοράς ενός στοιχείου που είχε πουληθεί προηγουμένως σε υψηλή τιμή, υπήρξε αρκετός καταλύτης για να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου 12% υψηλότερα σε μόλις δυο ημέρες.

Η παραγωγή συνεχίζει να είναι κατά 2 εκατ. βαρέλια μεγαλύτερη ημερησίως από την κατανάλωση και ένας από τους πιο θερμούς χειμώνες έχει επιβραδύνει περαιτέρω τη ζήτηση οδηγώντας σε ισχυρή αύξηση των αποθεμάτων.

Το Brent ενισχύθηκε κατά 2,70 δολάρια, ή 9,23% στα 31,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό WTI σημείωσε κέρδη ύψους 2,66 δολαρίων, ή 9% στα 32,19 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης αλλαγή που να δικαιολογεί αυτή το διήμερο ράλι», ανέφερε ο Robbie Fraser, της Schneider Electric, στο MarketWatch. «Περισσότερο από οτιδήποτε, πιστεύω πως παρατηρούμε ένα σύντομο ράλι και την επίδραση μια ασυνήθιστα υψηλής μεταβλητότητας στις παγκόσμιες αγορές φέτος». Ωστόσο, «μέχρι να υπάρξει μια ουσιαστική μείωση της παραγωγής από κάποια πετρελαιοπαραγωγό χώρα, ιδίως στις ΗΠΑ, δεν είμαι σίγουρος ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πιάσει πάτο», συμπλήρωσε ο ίδιος.