Ισχυρό short squeeze στο Χ.Α. - Ράλι έως 29% στην Πειραιώς

Ισχυρό short squeeze στο Χ.Α. - Ράλι έως 29% στην Πειραιώς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή είναι η δυναμική της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 700 μονάδες με ξεχωριστή δυναμική, την οποία δίνει το νέο ράλι αντίδρασης στις τράπεζες, που παραμένουν απόλυτος οδηγός στο Χ.Α.

Κύριο ποιοτικό στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή συνεδρίαση είναι η εντυπωσιακή κλιμάκωση στην αξία συναλλαγών που ήδη ξεπερνά τα 78 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να έχουν διακινήσει 48 εξ αυτών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, αυτό που λαμβάνει χώρα και έχει εκτοξεύσει τις συναλλαγές είναι το ισχυρό short squeeze. Όσοι είχαν ισχυρές θέσεις short αναγκάζονται να τις κλείσουν άτακτα και πανικόβλητα, βλέποντας ότι η αγορά παίρνει δρόμο για πάνω, ενώ υπάρχουν και θετικές προεξοφλήσεις, που ίσως αλλάξουν ακόμη περισσότερο το momentum.

H αναδίπλωση λοιπόν των short θέσεων ανατροφοδοτεί τη δυναμική της αγοράς, οδηγώντας τις τράπεζες σε νέο εντυπωσιακό ράλι. Η Πειραιώς ξεχωρίζει με άνοδο 28,7% έχοντας ήδη «διπλώσει» από το ιστορικό χαμηλό των 0,57 ευρώ καθώς βρίσκεται στα 1,28 ευρώ, η Εθνική κερδίζει έως 10,8%, η Eurobank +7,17% και η Alpha Bank +8,19%.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 706 μονάδες με άνοδο 1,69%. Επικουρικά στη νέα άνοδο του χρηματιστηρίου αλλά και στο ράλι των τραπεζών λειτουργεί και η νέα αποκλιμάκωση των τιμών των ομολόγων, με το 10ετές να έχει κατέλθει στο 3,65% και σε νέα χαμηλά έτους. Η γενναία αποκλιμάκωση στα ομόλογα, βοηθά στην ενθάρρυνση ανάληψης νέου επενδυτικού ρίσκου στα assets της χώρας, κάτι που ασφαλώς το χρηματιστήριο επιβεβαιώνει εδώ και καιρό.

Άλλωστε, ήταν νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή η χρηματιστηριακή αγορά θα επιχειρούσε να κλείσει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα, τα οποία όλο το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει σοβαρή αποκλιμάκωση.

Πλην των τραπεζών, στον ευρύτερο Large Cap η εικόνα είναι μεικτή. Κέρδη κοντά στο 4% έχει η Grivalia Properties με φόντο την έγκριση συγχώνευσης με τη Eurobank, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Fourlis.

Πτωτικά κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, OTE, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ.

Κινητικότητα και εξάρσεις καταγράφονται και στο χώρο του Mid Cap όπου η Space Hellas κερδίζει άνω του 11%, ενώ η MIG ενισχύεται κατά 5,72%, καθώς χθες πούλησε το Hilton Cyprus στην Εθνική Πανγαία.

Κέρδη 6,51% έχει η Attica Bank, ενώ ανοδικά κινούνται και οι J&P Άβαξ, Intrakat, Intralot και Intracom Holdings.

Στο σύνολο της αγοράς, 56 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.