«Παραμέρισε» την πτώση του πετρελαίου η Wall

«Παραμέρισε» την πτώση του πετρελαίου η Wall

Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι δείκτες της Wall Street, «παραμερίζοντας» την πτώση του πετρελαίου και βρίσκοντας στήριξη στις μετοχές του βιομηχανικού και υλικού κλάδου.

Ο Dow Jones Industrial ενισχύθηκε κατά 79,85 μονάδες (+0,5%) στις 16.416, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 3 μονάδες (+0,2%) στις 1.915, ενώ ο Nasdaq Composite εμφάνισε άνοδο 5 μονάδων (+0,1%) στις 4.509 μονάδες.

Ο κλάδος υλικών στον S&P σημείωσε κέρδη 2,8%, ενώ ο βιομηχανικός ενισχύθηκε 1,7% καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο της ημέρας.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση, έχοντας καταγράψει κέρδη νωρίτερα, χάνοντας μέρος της ισχυρής χθεσινής ανόδου του 8%, καθώς οι αμφιβολίες για το ενδεχόμενο μιας μείωσης της παραγωγής αντιστάθμισαν τη στήριξη από την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Το συμβόλαιο του αργού, West Texas Intermediate, παραδόσεως Μαρτίου μειώθηκε κατά 56 σεντς ή 1,7% στα 31,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent, παραδόσεως Απριλίου, έχασε 1,7% ή 58 σεντς, και διαμορφώθηκε στα 34,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Στα οικονομικά μεγέθη, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν στις 285.000, ωστόσο παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο. Οποιοδήποτε μέγεθος κάτω των 30.000 θεωρείται ιστορικά ένδειξη ισχυρής αγοράς εργασίας.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8.000 από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 30. Η αύξηση ήταν λίγο υψηλότερη από την εκτίμηση των οικονομολόγων του MarketWatch για 280.000 αιτήσεις.

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην ανακοίνωση των καταστάσεων μισθοδοσίας της Παρασκευής, για οποιεσδήποτε ενδείξεις περαιτέρω αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας. 

Παράλληλα, η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση για το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2014.

Η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας ήταν το σήμα κατατεθέν της σχεδόν επτά ετών οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε μόλις 0,6% το 2015, λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου όρου από το τέλος του Β ''Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 2,9% το Δεκέμβριο, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μείωση της τάξης του 3%.

Τα συμβόλαια του χρυσού σημείωσαν αύξηση την Πέμπτη, με αποτέλεσμα η τιμή να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Οκτωβρίου.

Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια, οι ευρωπαϊκοί δείκτες περιόρισαν τα κέρδη τους, με το γερμανικό DAX να υποχωρεί, ενώ στην Ασία τα πρόσημα ήταν θετικά στην πλειοψηφία τους.