Comeback για το Χρηματιστήριο Αθηνών με ράλι άνω του 4%

Comeback για το Χρηματιστήριο Αθηνών με ράλι άνω του 4%

Αλλαγή κλίματος και μια ισχυρή προσπάθεια αντίδρασης καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αγωνίζεται να επιστρέψει στα κέρδη μετά από την συνεδρίαση της Παρασκευής όπου κατέγραψε την πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση και τη 10η στις έντεκα έως τώρα τον Αύγουστο, συνεχίζοντας τη μεγαλύτερη διόρθωση εντός του 2019 και την πρώτη ουσιαστική αποφόρτιση μετά το ράλι που έφερε τα υψηλά 4,5 ετών. 

Το «ταμείο» του πρώτου 15ήμερου του Αυγούστου ήταν πράγματι απογοητευτικό: Πτώση 12% για τον γενικό δείκτη, 25,5% για τις τράπεζες και σημαντική κάμψη για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις 2.212 στις 1.949 μονάδες. Οι αναλυτές που θεωρούν την διόρθωση ως εν πολλοίς αναμενόμενη, την αποδίδουν στο πολύμηνο ανοδικό ράλι που είχε προηγηθεί. Το χρηματιστήριο είναι για τους γνώστες του ένα προεξοφλητικός μηχανισμός και η προσδοκία της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, με μία κυβέρνηση σαφώς φιλικότερη προς τις επενδύσεις και το επιχειρείν, υποστήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον και τις ανοδικές συνεδριάσεις, καθ όλη την εαρινή περίοδο και μέχρι τις εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού.

Η κλιμάκωση της διεθνούς κρίσης, με τον πόλεμο των δασμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες, διαταράσσοντας το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και αλλάζοντας το status quo στην κερδοφορία κορυφαίων ομίλων, έχει φέρει μεγάλους κλυδωνισμούς στις αγορές. 

Στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο, η αγορά ακολουθεί το νήμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα οποία κινούνται ανοδικά με την «υπόσχεση» μιας χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική αλλά και με τις ελπίδες για φορολογικά μέτρα σε μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και η Γερμανία.

Μάλιστα, τον «αέρα» αισιοδοξίας έφερε μεταξύ άλλων και η διαβεβαίωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ο οποίος ανέφερε πως η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική ικανότητα να μετριάσει οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική κρίση με «πλήρη ισχύ». Μάλιστα σημείωσε ως το Βερολίνο μπορεί ξοδέψει περίπου 50 δισ. ευρώ σε επιπλέον δαπάνες.

Σ'' αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 827 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 4,5%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 51,48 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες το ράλι είναι εμφανές με τον δείκτη να ενισχύεται 8,08%. Μεμονωμένα οι μετοχές καταγράφουν ισχυρά κέρδη με την Εθνική Τράπεζα να κινείται στο +8,75%, την Alpha Bank +8,35%, την Πειραιώς +7,34%, την Αττικής +6,61% και την Eurobank +7,43%.

Ο Large Cap ενισχύεται 4,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 3,92%.

Στα blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν οι μετοχές της MIG 6,4%, της Ελλάκτωρ 7,46%, της Βιοχάλκο 6,29%, των ΕΛΠΕ 3,72%, της Jumbo 4,74%. 

Ανοδικά κινούνται 88 μετοχές, πτωτικά 16 και 15 αμετάβλητες.