Ανοδικά το Χ.Α με στήριγμα από τράπεζες και FTSE 25

Ανοδικά το Χ.Α με στήριγμα από τράπεζες και FTSE 25

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και το γεγονός ότι… άντεξε η κρίσιμη – τεχνικά – περιοχή των 757 μονάδων αποθάρρυνε περαιτέρω τους πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους long να υπερτερούν.

Ο Γενικός Δείκτης «πάλεψε» όλο το πρώτο πεντάωρο της συνεδρίασης με την κομβική περιοχή των 757 μονάδων έχοντας χαμηλό ημέρας στις 756,90 μονάδες, όμως πλέον διαπραγματεύεται στις 770 μονάδες με κέρδη 1,02%!

Βεβαίως, η άνοδος δεν οφείλεται πρωτίστως στις εξαιρετικά μεγάλες αγοραστικές παρεμβάσεις, αλλά στο γεγονός ότι οι πωλητές έχουν αποσυρθεί, κάτι που μαρτυράται από το χαμηλό – και σήμερα – τζίρο.

Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν και στις ευρωπαϊκές αγορές όπου όμως οι όγκοι και οι τζίροι των συναλλαγών διατηρούνται στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης σε χαμηλά επίπεδα. Οι επενδυτές αποφεύγουν τα ρίσκα και τις μεγάλες πρωτοβουλίες, περιμένοντας τις αποφάσεις της Federal Reserve σήμερα το βράδυ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο. 

Στήριγμα στη βελτίωση της εικόνας του Χ.Α. δίνουν πρωτίστως οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και τα περισσότερα blue chips που πλέον έχουν γυρίσει θετικά. Πιο αναλυτικά, κέρδη άνω του 3% σημειώνουν πλέον οι Εθνική και Πειραιώς, άνω του 2% κερδίζει η Eurobank, ενώ 1,09% ενισχύεται η Alpha Bank.

Στα μη τραπεζικά blue chips πλέον πτωτικά κινούνται πέντε τίτλοι, οι Jumbo, Fourlis, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 4% η Σαράντης, άνω του 2% κερδίζει η Lamda Development, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ, Viohalco και Grivalia Properties.

Στο χώρο του Mid Cap αυξημένες πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Πλαστικά Θράκης, J&P Άβαξ, Νηρέας και Υγεία, ενώ καλή εικόνα έχουν τίτλοι όπως MIG, Intralot, Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές, ΕΥΑΘ και Cenergy Holdings.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως CPI, Forthnet, Βιοκαρπέτ, Σελόντα, Quality & Reliability, Attica Συμμετοχών, Μύλοι Λούλοι κ.α.

Μένει να δούμε πως θα κλείσει το Χ.Α., όμως η αλήθεια είναι ότι με τόσο μικρές συναλλαγές, κανένα σοβαρό momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί, ούτε ο Γενικός Δείκτης μπορεί να διεκδικήσει υπερβάσεις από τη τρέχουσα μετριότητα.

Πάντως, είναι θετικό ότι δε βγαίνουν πωλητές σ' αυτή τη ζώνη…