«Λύγισε» στο τέλος ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.

«Λύγισε» στο τέλος ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες -1,20% έκλεισε ο γενικός δείκτης σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 583,18 μονάδες, καθώς δεν τα κατάφερε για ακόμη μία φορά να «σκαρφαλώσει» πάνω από τις 600 μονάδες.

Παρά το θετικό πρόσημο 1,35% από την έναρξη της συνεδρίασης, σταδιακά το αγοραστικό ενδιαφέρων στις μη τραπεζικές μετοχές εξασθένησε με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να καταγράψει απώλειες έως και 1,52%.

Πλέον από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδη κατέγραψαν μόνο οι μετοχές των τραπεζών της ΕΕΕ και του ΤΙΤΚ, καθώς μετά την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια οι επενδυτές αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι «ανοίγει» ο δρόμος για την είσοδο των vultures funds (κεφάλαια γύπες) για την διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Προφανώς και η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική από τους επενδυτές, αφού οι στις τράπεζες θα εισρεύσει ρευστό από την πώληση των δανείων αυτών.

Επίσης πρέπει να τονιστεί και η αναδιάρθρωση στους δείκτες MSCI και FTSE στην οποία οφείλεται μεγάλο μέρος του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές.

Η μετοχή της ΕΤΕ αντέδρασε θετικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, μετά το χθεσινό limit down, όπου οι κάτοχοι των νέων μετοχών (κυρίως πρώην ομολογιούχων) θέλησαν να από-επενδύσουν προτιμώντας στην παρούσα φάση το ρευστό. Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε ανοδικά 13,10% στα €0,2850.

Άνοδος και για τις μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ με την μετοχή της ΠΕΙΡ να κλείνει με άνοδο 16,12% στα €0,2810.

Και στην σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ δέχθηκε πιέσεις. Εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στην μετοχή τότε η επόμενη ισχυρή στήριξη βρίσκεται (σε εβδομαδιαία βάση) στο 61,8% του Fibonacci στα €2,7716. Η αγορά περιμένει από την Κυβέρνηση το πλήρες σχέδιο σχετικά με την ΔΕΗ ώστε να αποτιμήσει την νέα αξία αυτής χωρίς τον ΑΔΜΗΕ. Η μετοχή έκλεισε στα €3,73 με απώλειες 2,61% .

Εάν απομονωθούν οι μετοχές των τραπεζών από το υπόλοιπο ταμπλό θα διακρίνουμε ότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλειοψηφία των επενδυτών κυρίως στις μετοχές των εταιρειών της πραγματικής οικονομίας. Γεγονός που μεσοπρόθεσμα οδηγεί σε δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εξάλλου και η απουσία «πακέτων»  στην ελληνική αγορά υποδηλώνει εν μέρει και την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς θεσμικών επενδυτών, αφού υπάρχει υπέρ προσφορά τεμαχίων ανά πάσα στιγμή σε πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε ακόμη μία συνεδρίαση το αγοραστικό ενδιαφέρων υπήρξε «ανίκανο» μπροστά στον προσφερόμενο όγκο, με συνέπεια να μην μπορεί ο γενικός δείκτης ούτε να διασπάσει τις 600 μονάδες αλλά ούτε και να διατηρήσει το θετικό πρόσημο.

Ο όγκος που πραγματοποιείται καθημερινά στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι σχεδόν «καθαρός», δείχνοντας ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρων το οποίο όμως δεν είναι αρκετό ώστε να απορροφήσει μαζικές εντολές πώλησης όπως έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής και να οδηγήσει τον γενικό δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης βρίσκεται στο πτωτικό κανάλι το οποίο δημιουργήθηκε από τον Μάρτιο του 2014 και πως θα πρέπει να διασπαστούν οι 626 μονάδες (με φίλτρο 3 ημερών) ώστε να δοθεί ανοδικό σήμα.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις περικλείουν κίνδυνο, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστούν μεγάλες εντολές πώλησης (όπως και στην σημερινή) οδηγώντας μετοχές και δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο τζίρος έφθασε τα €327 εκατομμύρια με το 90% αυτού περίπου να πραγματοποιείται από τις τραπεζικές μετοχές.

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη 35 κινήθηκαν ανοδικά, 64 πτωτικά ενώ 156 παρέμειναν αμετάβλητες.