«Κρέμασε» στο τέλος το Χ.Α. - Στο +6% ξανά η Ελλάκτωρ

«Κρέμασε» στο τέλος το Χ.Α. - Στο +6% ξανά η Ελλάκτωρ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δεν κατάφερε τελικά να κρατήσει τις 770 μονάδες στις οποίες σχεδόν στο 90% της συνεδρίασης διαπραγματεύονταν το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στο τέλος και στις δημοπρασίες οι πωλητές υπερίσχυσαν. Ήταν μια συνεδρίαση έτσι κι αλλιώς «ρηχή», χωρίς σημαντικές πρωτοβουλίες, με κύριο χαρακτηριστικό τους εξαιρετικά μικρούς όγκους και τζίρους.

Πάντως, καθ'' όλη τη διάρκεια της ημέρας το Χ.Α. έδειξε ανθεκτικότητα συγκριτικά με το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες κινήθηκαν εκ νέου πτωτικά, πολλές εκ των οποίων με απώλειες άνω του 1%. Όπως και να ''χει, είναι σαφές ότι οι ισχυροί «παίκτες» του Χ.Α. τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας νέους καταλύτες, είτε από το Eurogroup της Πέμπτης, είτε από άλλους παράγοντες.

Τα σοβαρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις κινήσεις τους στο Χ.Α., με αποτέλεσμα η αγορά να έχει «στεγνώσει» από όγκους και τζίρους, ενώ μοιραία δεν μπορεί να διαμορφωθεί κανενός είδους momentum.

Έτσι, ό,τι λαμβάνει χώρα στην αγορά είναι απόρροια των βραχυπρόθεσμων κινήσεων – δύο τριών ημερών – των traders και καθόλου δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες σοβαρότερης επενδυτικής στόχευσης.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία και σ'' ένα μεταβατικό στάδιο, αφενός αφομοίωσης και ζυγίσματος των παραμέτρων και όλης της ζημιάς από την ιστορία της Folli Follie, αφετέρου στο πως θα είναι η επόμενη ημέρα όταν η χώρα βγει από τον προστατευτισμό των μνημονίων και των προγραμμάτων στήριξης.

Αρκετοί διαχειριστές θεωρούν – εύλογα – ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει την ωριμότητα και τις αντοχές ώστε να πάψει να λειτουργεί σε… προστατευμένο περιβάλλον, όπως κάνει εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, με πολλές προεκτάσεις, καθώς οι διαχειριστές φοβούνται διακοπή των μεταρρυθμίσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ξένοι διαχειριστές έχουν ανακόψει εντελώς τις μακροχρόνιες κινήσεις τους στο Χ.Α., περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να αποφασίσουν αν θα αναλάβουν νέα ρίσκα.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 766,13 μονάδες με πτώση 0,66% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 763,60 μονάδες (-0,95%), ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 773,60 μονάδες (+0,28%). Η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 37,15 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη των τελευταίων μηνών, ενώ ο όγκος έφτασε στα 24,72 εκατ. τεμάχια, με τα 15,7 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.012,03 μονάδες με πτώση 0,80%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.313,56 Οι μονάδες με άνοδο 1,04%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 882,33 μονάδες με πτώση 0,52%. Οι τράπεζες, αν και στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κινήθηκαν ήπια ανοδικά, στο τέλος βγήκαν πωλήσεις, κλείνοντας τελικά με μεικτές τάσεις.

Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,76%, η Εurobank -1,31%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 0,74%, η Attica Bank -0,40%, η Alpha Bank αμετάβλητη, ενώ θετικά στο +1,74% έκλεισε και η Τράπεζα Ελλάδος.

Στο χώρο των blue chips θετικά +3,80% έκλεισε η ΔΕΗ που δέσποσε όλη την ημέρα, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 1,22%, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι Grivalia Properties, Aegean Airlines, Fourlis, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Viohalco -3,16%, Τιτάν -2,22%, Jumbo -2,05%, ΟΠΑΠ -1,86%, ΕΛΠΕ -1,62%, Μυτιληναίος -1,25% και ΟΛΠ -1,18%.

Στο χώρο του Mid Cap για πολλοστή κατά σειρά συνεδρίαση η Ελλάκτωρ είχε καλή συμπεριφορά κλείνοντας μάλιστα σε νέα υψηλά έτους, καθώς η αγορά επιδοκιμάζεις την προσπάθεια των αδερφών Καλλιτσάντση για την αλλαγή στο διοικητικό status quo.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή με άνοδο 6,06% έκλεισε στα 2,10 ευρώ, ενώ διακινήθηκε ισχυρότατος όγκος 1,85 εκατ. τεμαχίων. Ήταν η 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή, η οποία χθες έκλεισε στο +5,77% με ισχυρό όγκο 3,75 εκατ. τεμάχια, ενώ την περασμένη Πέμπτη έκλεισε στο +11,45%.

Καλή εικόνα επίσης στον Mid Cap είχε η J&P Άβαξ +4,10% που βελτιώνει μερικώς την εικόνα της μετά τις πρόσφατες πιέσεις, ενώ η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος ενισχύθηκε κατά 1,06%. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Intralot -3,42%, Cenergy Holdings -3,28% και Νηρέας -1,54%. Στο σύνολο της αγοράς 45 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.