«Κατρακυλάει» η τουρκική λίρα μετά τον διορισμό του γαμπρού του Ερντογάν στο ΥΠΟΙΚ

«Κατρακυλάει» η τουρκική λίρα μετά τον διορισμό του γαμπρού του Ερντογάν στο ΥΠΟΙΚ

Απώλειες καταγράφει η τουρκική λίρα μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό του γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον θώκο του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας. Το νόμισμα υποχωρεί περίπου 3,8% και σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγραφεί φέτος σε αναδυόμενη αγορά.

Η λίρα υποχωρεί στο 4,6 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του Ερντογάν και πλέον επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της νέας 17μελούς κυβέρνησης του τούρκου προέδρου. Μέχρι πρότινος, ο Αλμπαϊράκ βρισκόταν στο υπουργείο Ενέργειας.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε επίσης μετά τη δημοσιοποίηση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει εφεξής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, για 4ετή θητεία.

Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τον διορισμό.

Ο Ερντογάν ποντάρει σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης με δημόσιες δαπάνες και έργα σε ολόκληρη την αχανή επικράτεια της Τουρκίας. Για να υλοποιηθεί το σχέδιό του θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τις αγορές, αφού εγχώριοι και ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τη χώρα και δεν θα δεχθούν να δεσμεύσουν τις περιουσίες τους σε ένα νόμισμα που βρίσκεται υπό πλήρη κατάρρευση.

Τέλος, στις 24 Ιουλίου συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Αν δεν αυξήσει τα επιτόκια, τότε αναλυτές προειδοποιούν ότι η ταχύτητα με την οποία η τουρκική λίρα θα κινηθεί προς νέα ιστορικά χαμηλά και ίσως πάνω από τις 5 λίρες ανά δολάριο θα είναι τρομακτική.

Διαβάστε ακόμη:

- Μία ανάσα από το οικονομικό χάος η Τουρκία