«Κατέρρευσαν» οι μετοχές στο χρηματιστήριο Αθηνών

«Κατέρρευσαν» οι μετοχές στο χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Συνεχίστηκε και σήμερα το sell off στο χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες 3,80% στις 559,79 μονάδες. Παρά το θετικό ξεκίνημα σε πολλούς τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης, οι πωλητές εμφανίστηκαν ξανά ρευστοποιώντας και πάλι. Για ακόμη μία φορά διαπιστώνεται πως όταν οι ξένοι θεσμικοί αποφασίσουν να από-επενδύσουν σε ένα χρηματιστήριο, το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη και ανεξάρτητα από το εάν πραγματοποιούν κέρδη ή ζημίες.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται και πάλι δέσμια των πολιτικών εξελίξεων, καθώς υπάρχουν ανοικτά μέτωπα στην διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, της αξιολόγησης και του ασφαλιστικού Αυτό αποτυπώνεται και στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο 8,618%, από 7,78% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μετοχή της ΑΡΑΙΓ δέχτηκε σήμερα από το ξεκίνημα της συνεδρίασης πιέσεις και κατέγραψε απώλειες -7,53% στα €6,75. Στο εάν υπάρχει κάποια αρνητική εταιρική εξέλιξη ή συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο αρνητικό κλίμα, μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες. Πλέον η στήριξη βρίσκεται στα €6,536.

Η μετοχή της ΔΕΗ δέχθηκε και σήμερα πιέσεις κι έκλεισε στα €4,33 με απώλειες -6,07%. Η νέα στήριξη στα €4,0375.

Και σήμερα από την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή της ΠΕΙΡ «άνοιξε» στο limit down με ανεκτέλεστο 858 εκατομμύρια τεμάχια.

Στο κλείσιμο η μετοχή της ΑΛΦΑ πραγματοποίησε πράξεις αξίας €60 εκατομμυρίων περίπου κι έκλεισε με κέρδη +4,89% στα €1,93.

Μερικά tips από το αξία Numbers Νοεμβρίου:

Αύξηση ενεργών μερίδων από τον περασμένο Νοέμβριο κατά 30%.

Μείωση του τζίρου από τον περασμένο Νοέμβριο κατά 47,2%.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη συναλλακτική αξία είναι η Τσεχία, οι ΗΠΑ και η Κύπρος.

Η συμμετοχή των ξένων στο ΧΑ ανήλθε στο 59,2%.

Πλέον η αυριανή συνεδρίαση κρίνεται κρίσιμη (χρησιμοποιώντας φίλτρο τριών ημερών), καθώς εάν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αντίδραση τότε πιθανών ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει στα χαμηλά του Ιουνίου του 2012 στις 516 μονάδες.

Ο τζίρος στα €153 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη, 35 κινήθηκαν θετικά, 70 πτωτικά ενώ 150 παρέμειναν αμετάβλητες.