«Βυθίστηκαν» οι ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ

«Βυθίστηκαν» οι ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Στο «βαθύ κόκκινο» ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι αγορές ανταποκρίθηκαν στην «πρόκληση» του Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, η οποία «ανατίναξε» την εμπορική ανακωχή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. 

Την Πέμπτη το βράδυ, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι ΗΠΑ θα αρχίσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν έναν μικρό επιπρόσθετο δασμό 10% στα εναπομείναντα κινεζικά αγαθά και προϊόντα που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας, αξίας 300 δισ. δολαρίων. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 250 δισ. δολάρια που επιβαρύνονται ήδη με δασμό 25%».

Η απάντηση της Κίνας ήρθε το πρωί της Παρασκευής, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες τους, να αναλάβουν κάποια ευθύνη και να επανέλθουν στο σωστό δρόμο για την επίλυση του εμπορικού πολέμου.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε νέο χαμηλό κατά 2,42% καταγράφοντας την ισχυρότερη ενδοσυνεδριακή πτώση του 2019, με όλους τους κλάδους να «κλείνουν» σε αρνητικό έδαφος. 

Στα ταμπλό «βουτιά» κατέγραψε και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,34% ή 177 μονάδες στις 7.396 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που έχασε σημαντικά κατά 3,11% ή 380 μονάδες στις 11.872 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο CAC 40 που σημείωσε πτώση 3,57% στις 5.359 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και η Ιταλία με τον FTSE MIB να ολοκληρώνει με απώλειες 2,36% στις 21.041 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να υποχωρεί στο κλείσιμο κατά 1,62% στις 8,869 μονάδες.

Τέλος, αρνητικό πρόσημο εμφάνισε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία καθώς έχασε κατά 2,17% στις 4.893 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Royal Bank of Scotland (RBS) ανακοίνωσε κέρδη 1,3 δισ. λιρών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τη μετοχή της ωστόσο να υποχωρεί 5,6%, καθώς προειδοποίησε ότι οι στόχοι του επομένου έτους είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθούν λόγω της οικονομικής κατάστασης εν αναμονή του Brexit και εν μέσω του εμπορικού πολέμου. 

Η γαλλική Credit Agricole ανακοίνωσε μείωση κερδών 15%, οδηγώντας τη μετοχή της σε απώλειες άνω του 4%, ενώ η Allianz εμφάνισε αύξηση 13,5% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, αλλά οι μετοχές της βρέθηκαν να υποχωρούν άνω του 3%.