«Ιταλική πίεση» στις ευρωαγορές - Βουτιά 4,4% στο Μιλάνο

«Ιταλική πίεση» στις ευρωαγορές - Βουτιά 4,4% στο Μιλάνο

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ο στόχος ελλείμματος 2,4% που τέθηκε στον ιταλικό προϋπολογισμό έχει εγείρει νέες ανησυχίες στους επενδυτές.

Ειδικότερα, οι λαϊκιστές της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι επικράτησαν των τεχνοκρατών Τζουζέπε Κόντε και Τζοβάνι Τρία και αψηφώντας τις συστάσεις της Κομισιόν για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 1,6%, το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 2,4% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ζητώντας του να μην παραιτηθεί και προκληθεί αβεβαιότητα στις αγορές.

Μεταξύ άλλων, ο ιταλικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ξήλωμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και 1,5 δισ. ευρώ για την αποζημίωση ομολογιούχων.

Στις πρώτες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε άνω του 3%, ενώ γενικότερα οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων καταγράφουν άνοδο έως και 7%.

Σοβαρές πιέσεις δέχεται και το χρηματιστήριο του Μιλάνου με τον δείκτη FTSE MIB να σημειώνει απώλειες ύψους σχεδόν 950 μονάδων ή 4,4% και υποχωρεί στις 20.568 μονάδες. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών καταγράφονται στις ιταλικές τράπεζες, με τις  Banco BPM και Intesa Sanpaolo να πραγματοποιούν «βουτιά» άνω του 8,5% και οι δύο.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,92% και κινείται στις 382 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους του σε αρνητικό έδαφος, ενώ ακόμα μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 1,75% καταγράφει ο stoxx 50, των επιχειρήσεων υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινείται στις 3.389 μονάδες.

Η ιταλική αβεβαιότητα δείχνει επηρεάζει στο μεγαλύτερο βαθμό τον ισπανικό IBEX 35 που εμφανίζει απώλειες 1,8% και κινείται στις 9.359 μονάδες. Στην κεντρική Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,8% στις 12.215 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,1% στις 5.479 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αντιστέκεται κάπως καλύτερα στις πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 0,5% στις 7.506 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα έκτος Ιταλίας, η μετοχή της Saab πραγματοποιεί άλμα 8,5% μετά την είδηση ότι η Boeing εξασφάλισε 9,2 δισ. δολάρια για την κατασκευή εκπαιδευτικών αεροσκαφών σε συνεργασία με τον σουηδική εταιρεία. 

Η Telefonica Deutschland ενισχύεται άνω του 2% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την Morgan Stanley.

Αντίθετα, η RSA Insurance βυθίζεται κατά σχεδόν 9%, έπειτα από τις ζημίες που δημοσιοποίησε ότι αναμένει στη Μεγάλη Βρετανία.