«Επιφυλακτικές» κινήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Καναδά

«Επιφυλακτικές» κινήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Καναδά

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν σήμερα τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο της «δυσάρεστης» ανακοίνωσης σχετικά με την εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας και το αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ - Καναδά για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA).

Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση της NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών) ολοκληρώθηκαν σήμερα χωρίς να υπάρξει πρόοδος, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ενημερώσει το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μόνο με το Μεξικό, προτείνοντας ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να ενταχθεί αργότερα σε μια αναθεωρημένη NAFTA.

«Θα ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σ'' αυτό το κλίμα, οριακές απώλειες κατέγραψε ο Dow κατά 0,09% στις 25.879 μονάδες, ενώ σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο S&P 500 στις 2.891 μονάδες.

Τέλος, ανοδικά κινήθηκε ο Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 8.079 μονάδες.

Ειπλέον, ο κίνδυνος  να κλιμακωθεί η εμπορική σύγκρουση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη επανήλθε σήμερα στο προσκήνιο εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει την επιβολή και νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  θέλει να προχωρήσει με το σχέδιο του για την επιβολή δασμών σε κινεζικά αγαθά $200 δισ. Η περίοδος διαβούλευσης ολοκληρώνεται στις 6 Σεπτεμβρίου και ο Τραμπ θέλει να επιβάλει τους δασμούς με την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε παράλληλα να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.