«Διαβολική» εβδομάδα για τις τράπεζες στο Χ.Α.

«Διαβολική» εβδομάδα για τις τράπεζες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με την επιστράτευση της Coca Cola HBC που οριοθετεί το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό πάνω από 13% και μερικές βοήθειες από Jumbo (+1,39%), Ελλάκτωρ (+1,15%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,36%) το Χ.Α. κράτησε τις 650 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σώζοντας τα όποια προσχήματα, τουλάχιστον σε ότι αφορά το... μη τραπεζικό κομμάτι της αγοράς.

Γιατί το τραπεζικό «σκέλος» της αγοράς όχι απλά καταποντίστηκε αλλά βρέθηκε σε ιστορικά τάρταρα, εγκλωβισμένο μέσα σ'' ένα εφιαλτικό «παιχνίδι» απαξίωσης που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Ασφαλώς οι ημέρες αυτές – χρηματιστηριακά και όχι μόνο – δεν είναι... κανονικές, η αγορά τελεί υπό την ομηρία και της διαδικασίας των ΑΜΚ των τραπεζών, πληρώνοντας το «μάρμαρο» της ανάγκης για ιστορικά μεγάλα discount.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες και με μετοχές όπως η άλλοτε leader Εθνική να μένουν κλειδωμένες όλη την ημέρα στο limit down, γίνεται αντιληπτό το ιδιάζων περιβάλλον όπου έλαβε χώρα η χρηματιστηριακή διαδικασία! Σ'' ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, ο καταποντισμός των συγκεκριμένων τίτλων σε ιστορικά χαμηλά και σε τιμές λίγων cents, προξενεί εύλογους κλυδωνισμούς και ακραία φαινόμενα.

Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ήταν μάλλον αξιοπρεπές, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά έχει αποσχιστεί σημαντικά από την επιρροή των τραπεζικών τίτλων, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των κύριων δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 658,84 μονάδες με πτώση 1,73%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 669,78 μονάδες και χαμηλό στις 656,18 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν πολύ μειωμένη καθώς κατήλθε στα 29,70 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 258 εκατ. τεμάχια, με τα 203,8 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, κυριάρχησε ασφαλώς το (κλειδωμένο) -30% της Εθνικής που έκλεισε στα 0,224 ευρώ με όγκο 12,1 εκατ. τεμάχια και με ανεκτέλεστο 17,9 εκατ. μετοχές! Μάλιστα, η αποτίμηση κατήλθε στα 791 εκατ. ευρώ! Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,015 ευρώ με πτώση 28,57% διακινώντας όγκο 49,7 εκατ. τεμάχια, με ανεκτέλεστο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ!

Η Attica Bank παρ'' ότι έφτασε να υποχωρεί έως και 20% έκλεισε αμετάβλητη, όπως και η Alpha Bank που ενδοσυνεδριακά κατέγραφε σημαντικά κέρδη. Η Eurobank ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,25% στα 0,017 ευρώ με όγκο 111,55 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση 250 εκατ. τεμάχια, όμως έμεινε ανεκτέλεστο 12 εκατ. τεμαχίων.

Πάντως, η εμφανής διαφοροποίηση των Eurobank και Alpha Bank από τις δύο άλλες μεγάλες, ίσως να σηματοδοτεί και τη... σταδιακή αλλαγή πλεύσης – πιθανότατα μόνο βραχυχρόνια – ορισμένων «παικτών», ώστε να υπάρχει... μαξιλάρι για νέες πιέσεις όταν μπουν οι νέες μετοχές. Άλλωστε, εδώ που έχουν φτάσει οι μετοχές, σε απολύτως εξευτελιστικά νούμερα, με ελάχιστους συγκριτικά τζίρους κάποιος μπορεί να αποκτήσει χιλιάδες τραπεζικές μετοχές!

Οι τράπεζες βιώνουν μια ανεπανάληπτη απαξίωση καθώς οι μετοχές στο ταμπλό τείνουν να «συναντήσουν» τις απαξιωμένες τιμές που θα γίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου. Η πλήρης αποδόμηση του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστήριο καθρεφτίζει ανάγλυφα και ξεκάθαρα το τέλος εποχής για μια ολόκληρη ακραία τραπεζοκεντρική οικονομία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, κυρίως από το '95 και μετά και πλέον χρεοκόπησε. Ο τραπεζικός κλάδος θα κληθεί να αναστηθεί από τις στάχτες του παράλληλα και σε άμεση συνάρτηση με την προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικονομία και η χώρα να... γυρίσει το «παιχνίδι».

Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι χρηματιστηριακά, πρόκειται για μια κατάσταση που δεν αντέχει σε κριτική και σε άλλες τεχνοκρατικές προσεγγίσεις. Σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος βιώνει μια πρωτοφανή μετοχική... μετάλλαξη. Η αιτία της ισοπέδωσης είναι οι σχεδόν... μηδενικές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου και τα τεράστια discount που πρόσφεραν οι διοικήσεις των εγχωρίων ιδρυμάτων στους ξένους, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ΑΜΚ.

Λειτουργώντας υπό τη δαμόκλειο σπάθη της καθυστέρησης της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών και μπροστά στον κίνδυνο – αν δεν γίνονταν εντός του 2015 οι ΑΜΚ – να υπάρξει (αναγκαστική) «συμμετοχή» των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση, επιλέχθηκε ο δρόμος της... φωτιάς!

Με τέσσερις ΑΜΚ συγχρόνως και με τίποτα δεδομένο, ή προεξοφλημένο, οι διοικήσεις των τραπεζών τα έδωσαν... όλα στους ξένους μετόχους, επιλέγοντας το δρόμο της άνευ οικονομικών όρων παράδοσης! Έτσι, μέσα σε μια... νύχτα, άλλαξε όλο το «μωσαϊκό» μετόχων των τραπεζών, σε ένα ιστορικής έκπτωσης αλισβερίσι! Τεράστια η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο – άρα και των Ελλήνων φορολογουμένων – με τα διεθνή χαρτοφυλάκια να «ψωνίζουν» αξίες (εν δυνάμει) αρκετών δισ. ευρώ με ελάχιστα κεφάλαια!

Θυμίζουμε ότι η τιμή διάθεσης για τη μετοχή της Eurobank ορίστηκε στο 1 λεπτό του ευρώ, της Εθνικής στα 2 λεπτά, της Alpha Bank στα 4 λεπτά και της Πειραιώς στα... 3/10 του λεπτού, ήτοι στα 0,0030 ευρώ!

Και όλα αυτά σε μια εβδομάδα που – κατά τα άλλα – είχε και θετικά νέα με κυριότερο την πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλά 12μήνου. H «επιστροφή» της καμπύλης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα που ευρίσκονταν προ 12 μηνών, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2014, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς δείχνει να «ξεπερνά» όλα τα δραματικά γεγονότα του τελευταίου 10μήνου.

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό ρίσκο είναι ξανά αυξημένο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχασε δύο βουλευτές μένοντας με 153 και ενώ επίκεινται δύσκολες ψηφοφορίες προσεχώς.