Ισχυρές απώλειες για το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας

Ισχυρές απώλειες για το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας καθώς οι επιθέσεις drones εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Saudi Aramco δεν άφησαν ανεπηρέαστη την αγορά του Βασιλείου.

Οι απώλειες άγγιξαν το 1,05%, καθώς τα εκτεταμένα χτυπήματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, δηλαδή σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Ακόμη, οι πληροφορίες ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες μέχρι να επανέλθει η εφοδιαστική ικανότητά της ενδέχεται να ανεβάσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μέχρι και 10 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε μια προσπάθεια καθησυχασμού, μια πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πως οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται πως η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου.

Εκπρόσωπος των Χούτι δήλωσε πως 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, προειδοποιώντας μάλιστα το Ριάντ πως έπονται μεγαλύτερες και πιο επίπονες επιχειρήσεις

Η Saudi Aramco έχει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο μερικής απόσταξης αργού πετρελαίου στο Αμπκάικ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου μεγαλύτερη των 7 εκατ. βαρελιών την ημέρα.