«Βουτιά» για το Bitcoin μετά το «χαστούκι» του Τραμπ

«Βουτιά» για το Bitcoin μετά το «χαστούκι» του Τραμπ

Ισχυρές απώλειες σημειώνει το bitcoin, μετά την κριτική που άσκησε στο κρυπτονόμισμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το πιο μεγάλο ψηφιακό νόμισμα υποχώρησε περίπου 10% στα $10.175, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk. Γοια μικρό χρονικό διάστημα έπεσε κάτω από τα $10.000, αγγίζοντας τα $9.872.

Η αιτία γα τις απώλειες μεταξύ άλλων ήταν και τα σχόλια του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι οπαδός του Bitcoin ούτε άλλων κρυπτονομισμάτων, τα οποία δεν είναι χρήματα και η αξία τους είναι εξαιρετικά ασταθής και βασίζεται σε αέρα κοπανιστό».

Επίσης, πρόσθεσε πως «τα μη ρυθμιζόμενα κρυπτονομίσματα διευκολύνουν παράνομες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων».

Παρ ''όλα αυτά, το bitcoin εξακολουθεί να σημειώνει κέρδη 160% από την αρχή του έτους, παρά την πρόσφατη κατρακύλα. Οι αναλυτές αποδίδουν την άνοδο των ψηφιακών νομισμάτων σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση μεγάλων εταιρειών όπως το Facebook να εμπλακεί στο χώρο.

Στα υπόλοιπα νομίσματα, το Ether και το XRP, το δεύτερο και τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα αντίστοιχα, κινήθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος. Το Ether υποχώρησε σχεδόν κατά 17% στα 221 δολάρια ενώ το XRP υποχώρησε κατά 5%.

Πολιτικοί αλλά και ρυθμιστικοί φορείς σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει εξονυχιστικούς ελέγχους για το νόμισμα Libra που σχεδιάζει η Facebook, με τις ανησυχίες να κυμαίνονται από την προστασία των καταναλωτών και την ιδιωτικότητα έως τους πιθανόν συστημικούς κινδύνους δεδομένης της παγκόσμιας απήχησης του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το bitcoin κατέγραψε άνοδο σχεδόν 55% σε εννέα ημέρες αφού η Facebook αποκάλυψε τα σχέδιά της για το Libra στις 18 Ιουνίου, καταγράφοντας υψηλό 18 μηνών σχεδόν στα 14.000 δολάρια.