«Βουτιά» για τις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ιταλία και ΗΠΑ- Κίνα

«Βουτιά» για τις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ιταλία και ΗΠΑ- Κίνα

Ιδιαίτερα πτωτικές τάσεις ακολουθούν οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές έχουν μετακινήσει το βάρος της προσοχής τους στα εμπορικά μέτωπα που έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις σχέσεις με την Κίνα μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις στην Κίνα, αργότερα τον Οκτώβριο. 

Εξίσου σημαντική είναι και η επιδείνωση της ανησυχητικής οικονομικής κατάστασης στην Ιταλία, όπου τις 300 μονάδες βάσης ξεπέρασε σήμερα το ιταλικό σπρεντ. Η αύξησή του θεωρείται συνέπεια των εντάσεων και διαφορών εκτίμησης ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Ρώμης, ο οποίος προβλέπει αύξηση της σχέσης ελλείμματος- ΑΕΠ.

Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το 3% και ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσιάζει πτώση.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,82% στις 380.81 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, καθοδικές κινήσεις ακολουθεί ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει κατά 0,62% στις 7.444 μονάδες ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο DAX της Γερμανίας με απώλειες ύψους 0,97% στις 12.202 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, πτώση σημειώνει ο CAC 40 κατά 1,19% στις 3.371 μονάδες.

Στην περιφέρεια, αρνητικά πρόσημα καταγράφει η Ιταλία με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 1% στις 20.199 μονάδες, όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να χάνει κατά 1,12% στις 9.287 μονάδες.

Τέλος, απώλειες καταγράφει ο PSI 20 στην Πορτογαλία κατά 0,37% στις 5.282 μονάδες.