«Βλέπει» και τις 730 μονάδες το Χ.Α. με οδηγό τις τράπεζες

«Βλέπει» και τις 730 μονάδες το Χ.Α. με οδηγό τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εκ νέου ανοδικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, με τους αγοραστές να διατηρούν τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ ήπια υποστηρικτικό είναι ξανά το διεθνές κλίμα.

Η αγορά έκλεισε (και) την περασμένη εβδομάδα ανοδικά που ήταν η 7η κερδοφόρα στις οκτώ τελευταίες, καθώς η αντίδραση ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου από τις 616 μονάδες και μέσα σ'' αυτό το διάστημα κερδίζει ήδη άνω των 100 μονάδων ή σε ποσοστό περίπου 18%.

Εντός αυτών των 39 συνεδριάσεων από τις 18 Ιανουαρίου, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κλείσει ανοδικά στις 30 εξ αυτών και αρνητικά μόλις στις εννέα! Παράλληλα, προοδευτική ήταν και η αύξηση της αξίας συναλλαγών μολονότι στο ξεκίνημα της αντίδρασης η άνοδος ήρθε λόγω παύσης των πωλητών, με πολύ μικρούς τζίρους.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο είχαμε και διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για περισσότερες μετοχές και πέρα από τις τράπεζες, με αρκετά blue chips αλλά και μετοχές των mid & small caps να ανεβάζουν στροφές και αν δίνουν αποδόσεις.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 727 μονάδες με άνοδο 0,75%, ενώ η αξία συναλλαγών κινούμενη με ήπιο τέμπο διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες καταγράφεται ξανά κινητικότητα ενώ ξεχωρίζουν οι Πειραιώς και Eurobank με άνοδο 4,57% και 2,90% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη είναι η άνοδος των Εθνική και Alpha Bank.

Στον ευρύτερο Large Cap ήπια θετικά κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ, Jumbo, Viohalco, Grivalia Properties, Fourlis, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Σε αρνητική τροχιά είναι οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης.

Στον μεσαίο χώρο η εικόνα είναι ξανά θετική με τον όμιλο Intracom να ξεχωρίζει ξανά δείχνοντας ότι είναι σε φάση έντονων διεργασιών και κινητικότητας. Η μητρική ενισχύεται 3,50%, η Intrakat κερδίζει 2,75% και η Intralot +2%. Μητρική καιIntralot έχουν μάλιστα ήδη όγκο 170 και 123 χιλ. τεμάχια αντίστοιχα.

Η Attica Bank ενισχύεται άνω του 3%, η J&P Άβαξ +1,12%, η Νηρέαςε +4,55% αλλά με μικρό όγκο, η Κέκροπας +1,70%, Πλαίσιο +0,48% κ.ο.κ.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Καραμολέγκος, Reds, Ίλυδα, Κρέτα Φαρμ και Μουζάκης. Στο σύνολο της αγοράς, 56 μετοχές ενισχύονται έναντι 34 που υποχωρούν.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,67% και ο τραπεζικός κατά 10,26%, ενώ τα κέρδη μέσα στο 2019 διαμορφώνονται στο +17,74% για το Γ.Δ. και στο +33% για τις τράπεζες.

Εύλογα, η τεχνική εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη μετά την κατοχύρωση αρχικά των 700 και κατόπιν των 720 μονάδων, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, «τα δύσκολα πλέον ξεκινούν από τις 745 μονάδες, μια ζώνη τιμών όπου έως τις 800 μονάδες παρουσιάζει διαδοχικές αντιστάσεις που έρχονται από τις κορυφές τιμών του περυσινού καλοκαιριού»

Ο αναλυτής σημειώνει πως «η υπέρβαση όλων αυτών των… οροσειρών ως το ορόσημο των 800 μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση έχει όμως μια ισχυρή υπόσχεση ανοδικού περιθωρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να φτάσουν το Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες».

Για την τρέχουσα εβδομάδα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «θα αναμέναμε μια πρώτη απόπειρα δοκιμής των 745 μονάδων, καθώς οι τζίροι εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί και η αγοραστική διάθεση με εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές παραμένει παρούσα».