Στο «κόκκινο» η Ευρώπη με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις

Απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις ελπίδες  για τόνωση της νομισματικής πολιτικής αλλά και στις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία «μπερδεύουν» την αγορά.

Σ'' αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,16% με τους περισσότερους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στη Γερμανία, ο DAX χάνει κατά 0,30% στις 11.677 μονάδες και ο γαλλικός CAC καταγράφει απώλειες κατά 0,24% στις 5.358 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί 0,15% στις 7.176 μονάδες.

Στην περιφέρεια, η Ιταλία χάνει με τον FTSE MIB να καταγράφει πτώση 1% και ο ισπανικός IBEX 35 επίσης υποχωρεί 0,91%.

Ο διοικητής της Φινλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Όλι Ρεν, δήλωσε χτες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι αποφασισμένη να δράσει εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να μην επιτυγχάνουν το στόχο τους, να φτάσουν χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%.

Οι παραπάνω δηλώσεις ήρθαν στον απόηχο των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναπτύξει δημοσιονομικά κίνητρα για να ενισχύσει την οικονομία της.

Στην Ιταλία, η κυβερνητική κρίση συνεχίζεται, ενώ σήμερα αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στη Γερουσία. Όμως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα δείγματα για την πιθανότητα σχηματισμού μίας θεσμικής κυβέρνησης με συμμαχίες κομμάτων. Ενώπιον αυτής της προοπτικής, το επικρατέστερο σενάριο είναι μία συνεργασία του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ακόμη και το δεξιό κόμμα της Forza Italia.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν στο κόκκινο αντιστρέφοντας τα αρχικά τους κέρδη, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε νέα επιτόκια με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις αλλά και την τόνωση της οικονομίας.